5.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateUleiul de peşte - benefic pentru sănătate

Uleiul de peşte – benefic pentru sănătate

Uleiurile de peşte provin din ţesuturile peştelui gras, cunoscut deopotrivă sub numele de peşte uleios cum ar fi păstrăvul, macroul, tonul, heringul, sardinele şi somonul. Suplimentele din ulei de pește s-au dovedit a fi unele dintre cele mai des utilizate medicamente dietetice din comerț, în mare parte datorită cercetărilor medicale care au făcut legătura între dietele bogate în pește și posibilitățile scăzute de dezvoltare a bolilor de inimă.

Uleiul de pește asigură organismului nostru rezistență la stres și oboseală, întărește sistemul imunitar și susține activitatea cerebrală.
Principala proprietate a uleiului de pește este aceea că poate asigura necesarul de omega 3, acizi grași esențiali pe care organismul uman nu-i poate produce. Cercetările au implicat doar studiile de cea mai bună calitate și au inclus un total de 20.485 de pacienți cu antecedente de boli cardiovasculare.
Bolnavii cardiaci din studiile clinice au fost tratați cu suplimente de ulei de peşte purificat, timp de cel puțin un an și scopul a fost să se stabilească dacă acizii grași omega-3 au avut vreun efect asupra riscului ulterior de probleme cardiovasculare majore, cum ar fi atacul de cord, accidentul vascular cerebral, angină pectorală și insuficiență cardiacă.
Se spune că aceste uleiuri de peşte au numeroase beneficii asupra sănătăţii dacă sunt incluse într-o dietă, aceste beneficii incluzând și posibilitatea de a ajuta persoanele ce suferă de scleroză multiplă. Cancerul de prostată  Un studiu a arătat că uleiurile de peşte reduc riscul de dezvoltare a cancerului de prostată la bărbaţi, dacă aceştia urmează o dietă săracă în grăsimi, în timp ce alt studiu a legat nivelul ridicat al acizilor graşi Omega 3 de un risc mai mare de a dezvolta un cancer de prostată agresiv.
Ameliorarea artritei reumatoide. Uleiul de pește singur sau în combinație cu unele medicamente se pare că ajută persoanele cu artrită reumatoidă să depășească mai rapid rigiditatea articulară de dimineață.
Prevenirea declanșării accidentelor vasculare cerebrale. Consumul moderat de pește (o dată sau de două ori pe săptămână) se pare că reduce riscul de a dezvolta un accident vascular cerebral cu peste 27%. Totuși, acest risc nu scade la cei care consumă prea puțin pește și folosesc aspirina pentru prevenția accidentelor vasculare cerebrale.
Prevenirea rigidizării arterelor. Uleiul de pește pare să încetinească sau să inverseze ușor evoluția aterosclerozei în arterele care deservesc inima (arterele coronariene), dar nu și în arterele prin care sângele este transportat către cap sau inimă (arterele carotide).
Tratarea problemelor renale. Utilizarea pe termen lung a uleiului de pește (doi ani), 4 – 8 grame zilnic, poate încetini pierderea funcției renale la pacienții cu risc crescut de a dezvolta o boală de rinichi numită nefropatie IgA și poate reduce cantitatea de proteine din urină la oamenii care suferă de boli renale, ca urmare a diabetului zaharat.
Ameliorarea tulburării bipolare. Asocierea suplimentelor de ulei de pește cu tratamentele obișnuite pentru tulburarea bipolară pare să amelioreze simptomele depresiei și crește distanța manifestărilor dintre episoadele de depresie. Totuși, uleiul de pește se pare că nu ameliorează simptomele maniacale la persoanele care suferă de tulburare bipolară.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS