10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateCătina, soluție pentru imunitate de fier

Cătina, soluție pentru imunitate de fier

Cătina se folosea încă din evul mediu pentru tratarea bolilor de piele și a afecțiunilor tubului digestiv. Fructele de cătină sunt foarte bogate în vitamina C, de două ori mai bogate decât măceşele şi de zece ori decât citricele.

Astăzi sunt cunoscute din ce în ce mai multe dintre proprietățile benefice ale cătinei în numeroasele centre de cercetare care există în toată lumea. Chiar și în România, de peste 30 de ani se fac cercetări sistematice asupra cătinei de către Institutul de Cercetare Chimico-Farmaceutic și Institutul de Cercetări Alimentare.

Ce substanțe conține cătina

Cătina este considerat un adevărat panaceu, datorită bogăției de antioxidanți din compoziție. Aceste fructe conțin peste 190 de compuși nutriționali: flavonoide, acizi grași Omega 3, 6, 7, 9 (care mențin sănătatea pielii, părului și unghiilor), vitamina E și betacaroten, un precursor al vitaminei A, care protejează pielea de efectele nocive ale soarelui, minerale (fosfor, potasiu, fier, calciu, magneziu).

Ce afecțiuni poate preveni sau ameliora consumul de miere cu cătină

Preparatele fitoterapeutice din cătină și-au dovedit de-a lungul timpului eficiența în ameliorarea simptomelor ulcerului sau ale tulburărilor gastrointestinale, precum și ale problemelor ginecologice. Însă de departe cel mai cunoscut efect benefic al consumului de cătină cu miere este cel de reducere a inflamațiilor căilor respiratorii, prin fluidizarea secrețiilor. Răceala, astmul, gripa, toate pot fi ameliorate consumând zilnic o linguriță cu cătină și miere, pe stomacul gol.

Combate stresul

Uleiul de cătină are efecte benefice şi împotriva stresului. Cătina este bogată în fosfor şi calciu, în vitamine din grupa B, în vitamina C (după măceş, are cel mai ridicat conţinut de vitamina C). Pentru cei suprasolicitaţi de efort fizic sau intelectual, se recomandă în fiecare zi 20 de picături de ulei de cătină sau patru-cinci linguriţe de fructe proaspete (ori congelate) amestecate cu miere, de trei ori pe zi.

Înlătură anemia

Datorită conţinutului bogat în vitamine şi minerale, cătina este considerată o polivitamină naturală. Persoanele aflate în convalescenţă sau care suferă de anemii, copiii peste şapte ani, femeile care doresc să-şi întărească organismul pot face timp de o lună o cură cu fructe proaspete sau cu suc de cătină. Boabele se storc, iar sucul se amestecă imediat cu miere, în părţi egale. Se lasă să macereze la rece, timp de 24 de ore, apoi se ia câte o ceşcuţă dimineaţa, pe stomacul gol.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS