7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateDisfuncția erectilă, de la tabu la terapii eficiente

Disfuncția erectilă, de la tabu la terapii eficiente

Disfuncția erectilă este privită, în continuare, ca un tabu, în ciuda cifrelor care fac din această problemă medicală una comună multor bărbați: conform datelor furnizate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), 15 la sută dintre bărbați se confruntă cu ea în fiecare an. Dacă, în 1995, numărul celor care sufereau din cauza disfuncției erectile era de peste 150 de milioane, în 2025 ar putea ajunge la 320 de milioane, potrivit estimărilor OMS.
„În România există tabuuri în continuare. Mare mi-a fost surpriza să constat că sunt și pacienți aduși la medic de soții, de partenere, pentru a relata problema asta, iar ei efectiv nu pot să discute. E lipsa unei educații legate de viața sexuală, care nu s-a făcut probabil în adolescență, când ar fi trebuit să se facă. Majoritatea pacienților care se confruntă cu chestia asta sunt de peste 50 de ani și putem să presupunem că atunci când erau adolescenți, în liceu, nu au beneficiat de niciun fel de educație sexuală. Asta ar fi problema principală pentru care disfuncția erectilă e privită ca un subiect tabu“, afirmă dr. Justin Aurelian, doctor în științe medicale și medic primar urolog.
De altfel, medicii spun că erecția normală și viața sexuală de calitate sunt atribute ale sănătății. Deseori, problemele apar și din cauza așteptărilor legate de performanța sexuală, care este una individuală. Raportarea la cunoscuți, prieteni, apropiați poate genera nemulțumire, stres, angoasă, cu agravarea disfuncției erectile, însă aceasta poate fi generată de multe alte situații.
Lipsa erecției sau imposibilitatea menținerii acesteia pentru o viață sexuală împlinită pot fi generate și de excesul ponderal. Acesta perturbă echilibrul hormonal, iar scăderea nivelului de testosteron produce tulburări erectile. De vină poate fi și fumatul, responsabil pentru multe probleme grave de sănătate.
„Evaluarea medicală constă într-o anamneză, care ar trebui să fie cât mai completă, adică o discuție în care să stabilim dacă există elemente patologice legate de funcția sexuală, de funcția urinară, de prezența sau absența altor boli care ar putea să aibă impact negativ (diabetul zaharat), prezența sau absența unei partenere, dacă pacientul e căsătorit sau nu, dacă are multiple partenere sexuale, dacă a suferit traume psihice sau traumatisme neurologice ce pot da disfuncție erectilă. Anamneza e foarte importantă în stabilirea tratamentului. După aceea se face un examen clinic. În mod normal ar trebui să se facă un examen clinic complet, centrat pe aparatul urogenital, și ulterior sunt necesare o ecografie de aparat urogenital, care include aparatul urinar, rinichii și vezica urinară, prostata. Pentru afectarea vasculară, trebuie făcută și o ecografie peniană. După această ecografie completă sunt necesare investigațiile legate de dozările hormonale, de glicemie, colesterol, trigliceride, mai ales dacă pacientul e obez, hemoleucogramă. De multe ori, e necesară și o evaluare cardiologică legată de tratamentul ulterior, pentru că tratamentul medicamentos pentru disfuncție erectilă poate fi contraindicat la pacienții cu afecțiuni cardiologice severe“, descrie tabloul investigațiilor medicul primar urolog Justin Aurelian.
Disfuncția erectilă se tratează, însă condiția esențială este ca pacienții cu astfel de probleme să primească un diagnostic din partea unui medic. Pe lângă terapiile medicamentoase, geluri cu aplicații locale sau injecții, există și tratamente moderne care pot trata disfuncția erectilă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS