9.8 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateCum scăpăm de durerea de spate

Cum scăpăm de durerea de spate

Durerea de spate este orice fel de durere sau disconfort care apare în partea din spate a trunchiului, între pelvis şi gât. Poate apărea ocazional sau poate fi cronică, adică să dureze mai mult de trei luni. Cauzele durerilor de spate sunt multiple, de la pantofii nepotriviţi, până la kilogramele în plus.

Durerea de spate poate fi localizată într-o anumită zonă (de exemplu, durerea joasă de spate sau lombară, durerea mijlocie sau toracică şi durere în partea superioară a spatelui, cervicală sau la nivelul cefei) sau poate apărea pe o porţiune mai întinsă a spatelui. Durerea localizată poate iradia către alte zone ale corpului. Şi reversul este adevărat, adică o durere din altă parte a corpului poate iradia către spate.
Femeile sunt mai afectate decât bărbaţii pentru că ele obişnuiesc să poarte tocuri. Astfel, ele nu păşesc aşa cum este natural, întâi cu călcâiul, ci cu vârful piciorului, ceea ce suprasolicită genunchii, şoldurile şi spatele. În plus, pantofii cu toc mută centrul de greutate al corpului, ceea ce înseamnă că masa corporală nu va fi suportată uniform de coloana vertebrală. Alte încălţări cu probleme sunt pantofii decupaţi, care nu susţin călcâiul, iar acesta se poate deplasa dintr-o parte în alta.
Durerile de spate furnizează informații esențiale despre starea generală de sănătate a organismului. Astfel, când prezentați o astfel de durere, este indicat să vă întrebați care sunt factorii declanșatori și să nu intrați în panică, de teamă că suferiți de o afecțiune gravă!

Sursa şi cauza durerilor cronice sunt mai greu de diagnosticat şi tratat

La nivelul spatelui există mai multe structuri: coloana vertebrală, măduva spinării, nervi, discuri intervertebrale, muşchi, ligamente şi tendoane. Oricare dintre aceste structuri se poate inflama sau irita ca răspuns la o serie de afecţiuni mai mult sau mai puţin serioase. Durerea de spate are multe cauze, cum ar fi: leziuni sportive, postura inadecvată, artrita, efortul muscular sau traumatisme din accidentele de maşină. Sursa şi cauza durerilor cronice sunt mai greu de diagnosticat şi tratat.

Simptomele sunt diferite, în funcție de gravitatea afecțiunii

Durerea de spate însoţită de alte simptome, cum ar fi incontinenţa urinară (imposibilitatea de a controla urinarea) sau amorţeala apărută la nivelul extremităţilor (picioare), este dată de o afecţiune serioasă şi trebuie evaluată imediat. Durerea de spate poate apărea alături de alte simptome, în funcţie de boala care o produce.
În unele cazuri, durerea de spate poate apărea alături de alte simptome care pot indica o afecţiune serioasă, cum ar fi infarctul miocardic (atacul de cord) sau sindromul de coadă de cal (în care nervii de la nivelul măduvei spinării sunt compresaţi sau paralizaţi, determinând pierderea sensibilităţii şi a mişcării).

Există câteva remedii pentru durerea de spate

Pe zona afectată se recomandă aplicarea unei comprese cu apă rece, timp de 20 de minute. Astfel, un prosop sau o bucată de pânză (in sau bumbac) se înmoaie în apă rece, după care se aplică pe zona afectată. Din când în când, compresa este răcită.
Se recomandă și masarea zonei afectate cu cuburi de gheață. Astfel, câteva cuburi de gheață sunt înfășurate într-un prosop mai subțire din in sau bumbac; se masează zona unde se manifestă durerea timp de 5 minute. Masajul poate fi realizat de mai multe ori într-o singură zi, însă la un interval de o oră. Gheața ajută la ameliorarea inflamaţiilor prin constricția vaselor de sânge.

Tratament medicamentos

Pentru ameliorarea durerilor de spate se recomandă administrarea medicamentelor antiinflamatorii, care conțin aspirina, ibuprofen sau naproxen. Timpul de acționare al acestor medicamente este scurt, fapt care conduce la ameliorarea rapidă a durerii și inflamației. Aceste medicamente nu sunt recomandate persoanelor alergice la substanțele active menționate mai sus; în această situație se recomandă administrarea de acetaminofen, însă ameliorarea inflamației nu va mai fi la fel de eficientă.
Solicitați ajutorul medicului de familie pentru a vă procura medicamentul util pentru ameliorarea durerii. Există situații în care medicamentele eliberate fără prescripție medicală nu sunt eficiente sau pacientul necesită un relaxant muscular.
La fel de important este să vă odihniți atunci când organismul solicită acest lucru!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS