Analize medicale – plătești sau aștepți până data viitoare

Deși ieri a fost prima zi din lună, după un tur dat la laboratoarele de analize din oraș, nu am avut nici o șansă să găsim plafon pentru luna martie


Prima zi din lună aglomerează laboratoarele de analize medicale din Craiova. Ieri, în curtea unuia dintre acestea nu mai aveai loc să arunci un ac. Sute de oameni s-au îmbulzit pentru o programare la analize decontate de stat. Deși ieri a fost prima zi din lună, după un tur dat la laboratoarele de analize din oraș nu am avut nici o șansă să mai găsim plafon pentru luna martie.

Suma alocată pentru analize gratuite ale asiguraţilor a crescut în ultimii ani, însă timpul de aşteptare pentru a obţine o programare poate să fie şi de două luni. Ieri, un asigurat medical cu bilet de trimitere pentru analize avea doar două posibilităţi: fie să aştepte până în aprilie, fie să le efectueze contra cost, la preţuri uneori mult mai mari decât ceea ce decontează Casa de Asigurări de Sănătate (CAS).

Dacă eşti asigurat, ai crede că e simplu, cu un bilet de trimitere în mână, ca la început de lună să găseşti un laborator dispus să facă analize gratuite. Din păcate, nu e deloc aşa. La unul dintre cele mai căutate laboratoare de analize din oraș, ieri era îmbulzeală. Veniți cu noaptea în cap, pacienții s-au îngrămădit să prindă programare pentru efecturea de analize decontate într-una din zilele acestei luni. „Se vine de la 2.00 – 3.00 noaptea și oamenii fac o listă, iar dimineața este puhoi de lume aici. Toți vin pe data de 1 a fiecărei luni să se programeze. Acum nu mai avem analize pe plafon. În cazul în care nu ați apucat să vă programați de dimineață, singura șansă este să reveniți în dimineața zilei de 1 aprilie și poate prindeți“, ne spun reprezentanții acestui laborator.

„Singura șansă să prindeți plafon este pe luna mai“

Ne-am pus în locul unui pacient care are nevoie de analize medicale de bază și am mers la mai multe laboratoare să vedem ce ni se răspunde chiar la început de lună, atunci când toată lumea se așteaptă ca laboratoarele să aibă bani. Trebuie știut că pentru analize de laborator, Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Dolj are încheiate 39 de contracte, șase sunt laboratoare ale spitalelor de stat din județ și restul ale unităților private. Printr-un contract încheiat anual, fiecare clinică primește o anumită sumă de bani, numai că fondurile sunt puține și pușculița laboratoarelor se golește din prima zi a lunii. Pacientul ajunge să bată la toate ușile în speranța că va găsi plafon. Însă dacă cineva vrea să facă analize decontate luna aceasta nu prea are nici o șansă. „Pentru luna aceasta, programările au fost făcute de mult. Avem deja programări și pentru luna aprilie. Singura șansă să prindeți plafon este pe luna mai“, este răspunsul pe care îl primim la alt laborator din oraș.

Nici la a treia încercare nu avem succes. „Pentru luna aceasta nu mai avem plafon. S-au făcut de mult programările. Veniți pe 15 martie și, în funcție de fonduri, o să vă programăm pe plafon pentru luna viitoare. Dacă nu vreți să așteptați, puteți să faceți cu bani oricând“, ni se spune clar de către reprezentantul altui laborator, iar lista răspunsurilor de acest fel continuă la fiecare laborator în care calci sau suni.

„Aproximativ 90% dintre români sunt asigurați“


Specialiștii din sănătate spun că unul dintre motivele pentru care, de cele mai multe ori, pacienții nu mai găsesc plafon pentru decontarea analizelor medicale este faptul că numărul persoanelor care contribuie la sistemul de asigurări este tot mai mic. Din cele 18 milioane de asigurați ai sistemului de sănătate, doar jumătate sunt și contribuabili. „Din totalul populației active, potrivit raportărilor INS, numai cinci milioane de români sunt salariați, la care se adaugă circa 400.000 de liber profesioniști, fermieri și patroni. Din restul de 3,5 milioane de persoane populație activă, aproximativ 1,6 milioane sunt asigurați ca persoane în întreținere, membri ai familiilor beneficiare de ajutor social sau șomeri“, arată un raport al Alianţei pentru Sănătate din România (ASPR).

Aproximativ 90% dintre români sunt asigurați. Cea mai mare categorie de asigurați este cea a salariaților și reprezintă 36% din total. Următorii sunt pensionarii și copiii. Problema este că, în următorii 15 ani, numărul salariaţilor va fi mai mic decât al pensionarilor și implicit baza Fondului Naţional Unic al Asigurărilor Sociale de Sănătate (FNUASS) se va diminua, în condițiile în care cheltuielile vor fi din ce în ce mai mari.

Problema este că pacienții care lunar își plătesc contribuție la sănătate dacă au nevoie o dată pe an de decontarea analizelor trebuie să scoată bani din buzunar dacă au nevoie urgentă de analize. „Nu este normal ce se întâmplă. Nu este normal să plătești ani de zile contribuție la sănătate și să atunci când ai nevoie chiar și de analize banale să fii nevoit să aștepți cel puțin două luni sau să te plimbi pe la toate laboratoarele ca să te accepte cineva“, spune Irina Marin, pacientă asigurată.

„Ar trebui să existe criterii clare după care să fie repartizate fondurile pe județe“

În România se decontează prin pachetul de bază maximum 100 de analize medicale. Problema este că fondurile sunt diferite de la un județ la altul. În București se distribuie cei mai mulți bani pentru decontarea serviciilor asiguraților. Nu există criterii clare după care banii sunt împărțiți pe județe, spune Cristian Hotoboc, președintele Patronatului Furnizorilor de Servicii Medicale Private. „Banii se dau în mare parte ținând cont de istoric, în funcție de cât a consumat fiecare județ în trecut, însă suma alocată fiecărui județ mai depinde și de președinte de CAS, de cât de mult se zbate să atragă fonduri. Ar trebui să existe însă niște criterii clare după care să fie repartizate fondurile“, explică Cristian Hotoboc.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de joi, 2 martie 2017

Actualitate

» Guvernele român şi sârb vor să construiască autostrada Timişoara – Pančevo până în anul 2025
» CNAS afirmă că noua procedură de prescriere a medicamentelor scumpe este extrem de simplă
» ANAF cere instanţei să precizeze sumă datorată de Daniel Constantin lui Voiculescu, pentru a o prelua în contul prejudiciului
» ​Italia: Trei morţi, după două avalanşe produse în Courmayeur
» Ministerul Sănătății a cumpărat doze de vaccin tetravalent cu peste 10,2 milioane de lei
» Vlad Voiculescu, după respingerea ordonanţei de urgenţă privind managementul spitalelor: “Mi-e ruşine de Senatul ţării mele”
» Bugetul pentru biletele de tratament balnear acordate pensionarilor în 2017, în creștere cu 10%
» Europarlamentarii cer Comisiei Europene să impună vize americanilor
» Înlocuitorul lui Florian Coldea, anunţat până la finalul lunii. Sunt şi femei care se încadrează în criteriile prezentate
» Italia, condamnată la CEDO într-un caz de violență domestică împotriva unei românce
» Peste 150 de companii americane vor veni în România în cadrul unei misiuni economice de amploare

Publireportaj

» CRAICAD, calitate și profesionalism în domeniul cadastrului și topografiei

Local

» Mamă şi fiu, morţi într-un incendiu
» ANI: Primarul comunei Isverna, declarat incompatibil
» Contractul cu Floricola, reziliat – deşeurile rămân în stradă

Dolj

» Universitatea din Craiova continuă pregătirea elevilor
» Cantina, gata la toamnă
» Primăria Craiova încasează, din nou, impozite mai mari decât spune legea
» Capcane pentru șoferi pe străzile din Craiova
» Bănia, sufocată de gunoaie
» Pute şi pe calea ferată din cartierul Lăpuş
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Concurs pentru șefia ISJ Dolj
» Gunoaie pe calea ferată din cartierul Lăpuş
» Craiova: Furnizarea gazului va fi oprită temporar pe Aleea Magnoliei, în data de 3 martie
» Dolj: Un fost funcţionar din Primăria Segarcea, găsit incompatibil
» Urmărit internațional pentru furt şi sclavie, introdus în arestul IPJ Dolj
» Craiova: “Discover the real opportunities”, eveniment dedicat studenţilor
» Se modifică programul de colectare a deșeurilor pe 140 de străzi din Craiova
» Porsche Cayenne furat din Finlanda, descoperit la frontiera de la Calafat
» Dosar penal pentru ucidere din culpă în cazul transfuziilor de sânge de la Spitalul Filantropia din Craiova

Gorj

» Anchetă la o școală din Târgu Jiu, după ce patru elevi au acuzat stări de vomă
» Un poliţist din Turceni, judecat în dosarul „Mafia cărbunelui“, a decedat
» Gorj: Recco a primit atestatul de câine salvator din avalanşe
» Gorj: Alegeri parţiale la Drăguţeşti şi Târgu Jiu
» Primăria Motru este mare datornic la caldură
» Gorj: Cupa Rotary la schi, găzduită de staţiunea montană Rânca
» Gorj: Un poliţist din Turceni implicat în dosarul “Mafia cărbunelui” a decedat
» Gorj: Elevi cu stări de vomă la o şcoală din Târgu Jiu

Olt

» Slatina: Incendiu la o casă în care locuiesc șapte persoane
» Olt: Comercianți de semințe contrafăcute, descoperiți de procurorii olteni în București

Mehedinţi

» Mehedinţi: Mărţişoare comercializate în scop caritabil

Vâlcea

» Vâlcea: Pompierii intervin zilnic, de o săptămână, pentru stingerea mai multor incendii de vegetație
» Râmnicu Vâlcea: S-au recepţionat lucrările de racordare la utilităţi a noilor blocuri ANL din Ostroveni

Sport

» Negrilă: Suntem Craiova și trebuie să câștigăm!
» Fotbal / Silviu Bogdan, la Repriza de Sud

Magazin

» Horoscop
» Cei mai mari meteoriţi descoperiţi pe Pământ
» Bancul zilei

Opinii

» ​Exportul paralel de medicamente: locul unde se oprește dragostea de țară a PSDragnea?

Top