19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalMehedinţiSingurul tomograf al Spitalului Judeţean din Severin funcţionează în sistem de avarie

Singurul tomograf al Spitalului Judeţean din Severin funcţionează în sistem de avarie

Pentru achiziţionarea unui tomograf nou ar fi nevoie de 1,5 milioane de euro
Pentru achiziţionarea unui tomograf nou ar fi nevoie de 1,5 milioane de euro

Singurul aparat tomograf al Spitalului Judeţean de Urgenţă din Drobeta Turnu Severin are o vechime de 15 ani şi funcţionează în sistem de avarie. Pentru achiziţionarea unui tomograf nou ar fi nevoie de 1,5 milioane de euro, bani de care cea mai mare unitate medicală din judeţul Mehedinţi nu dispune. Consiliul Judeţean Mehedinţi, în subordinea căruia se află spitalul, nu poate suporta achiziţionarea unui tomograf nou, vital într-un spital de urgenţe, astfel că singura speranţă este Ministerul Sănătăţii. Fără examinarea tomografică nu se poate pune un diagnostic corect în cazul pacienţilor care au nevoie de un astfel de control.
„Trebuie schimbat pentru că a depăşit toate termenele posibile, a fost reparat cred că de vreo șapte – opt ori și i s-a schimbat și tubul la un moment dat“, a declarat medicul cardiolog Cristian Jianu, purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean de Urgenţă din Drobeta Turnu Severin.
Având în vedere vechimea aparatului, medicul care lucrează cu el pune diagnosticul ca „văzut din avion“, cum spune medicul Jianu, în condiţiile în care „patologia a evoluat, bolile au tablouri mult mai subtile şi mult mai complicate, iar un aparat de factura aceasta nu mai are acurateţe în redarea imaginilor“.

Pacienţii sunt puşi pe lista de aşteptare

Când se defectează, şi asta se întâmplă destul de des, pacienţii sunt puşi pe o listă de aşteptare, iar cazurile urgente sunt trimise în centrele universitare. „Funcţionăm cu el fiindcă nu avem încotro. Trebuie să rezolvăm pacienţii într-un fel sau altul. Defecţiunile tomografului sunt majore, nu mai porneşte normal, trebuie să facem nişte artificii la pornire, are două module defecte care afectează calitatea imaginii și timpul de examinare, care este mult mai lung. Oricând poate să pice un modul şi atunci chiar că nu mai putem lucra deloc. Este foarte important, fiind spital de urgenţă, din 4.500 – 5.000 de cazuri examinate pe an, cam 1.500 – 1.800 sunt în regim de urgenţă, adică la orice oră din zi şi din noapte sunt examinaţi pacienţii în regim de urgenţă prin garda permanentă pe care o asigurăm în acest serviciu“, spune medicul specialist Gheorghe Frântu.
Tomograful dă greş cu diagnosticarea
Medicul Frântu susţine că de multe ori se întâmplă ca şi diagnosticarea să fie greşită, în condiţiile în care aparatul nu mai funcţionează de ceva timp la parametri normali: „Erori de diagnostic au fost, dar nu majore. Întotdeauna la cazurile mai dificile am senzaţia că în spatele imaginii care îmi apare mie pe acest tomograf mai există şi alte leziuni pe care nu le pot depista din cauza performanţelor slabe pe care le are aparatul. Atunci eu recomand în completare un examen RMN ori o examinare pe un computer tomograf mai performant, într-un centru universitar“.
Tomograful de la Spitalul Judeţean din Drobeta Turnu Severin a fost achiziţionat în anul 2000 cu suma de 800.000 de euro. În cei 15 ani de activitate a făcut peste 60.000 de tomografii, în condiţiile în care după cel mult cinci ani ar fi trebuit înlocuit. Practic, tomograful se poate defecta în orice moment fiindcă are două module care nu funcționează.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS