10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateMinisterul Sănătăţii, invitat în control la Spitalul Caracal

Ministerul Sănătăţii, invitat în control la Spitalul Caracal

Managerul Spitalului Municipal Caracal, Liviu Radu, susţine că aşteaptă oricând un control de la minister pentru a lămuri problema cu indicele de complexitate a cazurilor rezolvate la Secţia de oncologie.

În discursul dur de joi al ministrului sănătăţii, Eugen Nicolăescu, la adresa managerilor de spitale din ţară, s-a făcut referire la spitalele care „nu se mai pot juca cu banul public“, printre care şi la Spitalul Municipal Caracal. Nicolăescu s-a arătat contrariat de indicele mare de complexitate a cazurilor rezolvate (ICM) întâlnit la unitatea medicală din „oraşul minunilor“ pe specialitatea oncologie (2,1), în comparaţie cu ICM-ul Institutului Regional de Oncologie Iași (1,33).
Reprezentanţii ministerului susţineau că nu înţeleg ce fel de cazuri de cancer se pot rezolva la Caracal, ca să fie raportat un asemenea indice, şi că totul este făcut din pix pentru ca spitalul în cauză, ca şi celelalte din ţară la care s-a mai făcut referire, să primească mai mulţi bani. „Ce să înţeleg, domnilor manageri? Că furaţi! Şi o să plecaţi de acolo direct în arest. O să pun Casa de Asigurări de Sănătate să vă verifice şi să pună poliţia pe dumneavoastră. Nu înţeleg cum minţiţi în asemenea hal ca să luaţi bani mai mulţi“, au fost acuzele lansate de ministrul Nicolăescu.
Spitalele primesc bani de la CAS pentru cazurile rezolvate în funcţie de tariful pe caz ponderat (TCP), care este stabilit de minister pentru fiecare tip de unitate medicală, şi de indicele de complexitate a cazurilor (ICM) raportat, care se ia în considerare de legiuitor la întocmirea normelor de aplicare a contractului cadrul din sănătate (acest ICM luat în calcul este tot timpul cel din anul anterior). Înmulţite, cele două valori dau suma pe care Casa o decontează pentru fiecare caz, iar cu cât ICM-ul este mai mare, cu atât tariful pe caz rezolvat creşte şi spitalul ajunge să primească bani mai mulţi. „Cum se rezolvă cancerul la Caracal, prin intervenţia divinităţii? Aşteptăm de două săptămâni un răspuns de acolo. Nu-i nimic, mai stăm încă două săptămâni“, au mai spus oficialii Ministerului Sănătăţii.

„Uneori se creează nişte probleme care nu există“

Contactat telefonic de GdS, managerul Spitalului Municipal Caracal, dr. Liviu Radu, s-a arătat deschis să coopereze cu ministerul pentru lămurirea problemei, susţinând că aşteaptă oricând un control de la Casa de Asigurări de Sănătate pentru verificarea modului în care s-au codificat foile la Secţia de oncologie. „Domnul ministru a dat un exemplu, dar poate oricând să trimită o comisie de la Casă sau de la minister să verifice cum s-au făcut codificările. Doctorul Vasile Mănoiu de la Oncologie este un medic competent, serios, nu-l pot arunca în derizoriu. În 2012, secţia a avut, într-adevăr, un ICM mare, poate cel mai bun din ţară, dar în 2013 indicele a mai scăzut, a fost de 1,75. Aşa au fost făcute codificările, dar Casa poate să vină să facă verificări, pentru că sunt lucruri explicabile. Unele investigaţii şi terapii pot fi mai prost codificate faţă de alte servicii, dar medicul ştie cel mai bine cum se fac aceste codificări şi tot el răspunde dacă este ceva, împreună cu managerul, evident“, a precizat managerul Liviu Radu.
Acesta consideră că acuzaţiile făcute de ministrul Nicolăescu nu-şi au rostul şi nu înţelege de ce se spune că se aşteaptă un răspuns de la Caracal. „Eu le-am făcut invitaţia să vină aici să discutăm. Dânşii ne-au şi ajutat şi nu vrem să ne stricăm relaţiile cu ministerul, ţinem cont de tot ce ne spun. Ar fi însă bine să se vină şi cu bani în sistem, pentru că este subfinanţat, dar şi cu măsuri de control. Noi nu avem arierate, avem şi bani în cont, nu se poate să cădem aşa. Uneori se creează nişte probleme care nu există“, a mai spus Liviu Radu.
Spitalul din Caracal are 440 de paturi – dintre care 392 finanţate de Casa de Asigurări de Sănătate, şi o medie de 1.200 de internări pe lună (1.100 în contract cu CAS). Unitatea are zece secţii, opt compartimente şi şapte linii de gardă. Managerul susţine că la Oncologie ajung în jur de o sută de pacienţi pe lună, care sunt rulaţi pe cele 25 de paturi ale secţiei, şi că alţi 560-570 de pacienţi sunt trataţi lunar în ambulatoriu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS