14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024

Diabetul zaharat

Glucoza este cel mai important zahar dizolvat în sânge, folosit drept principal „combustibil“ al organismului. Valorile normale ale „glicemiei“ (adică ale concentraţiei glucozei în sânge) sunt considerate în prezent a fi între 60 şi 100 mg/dL, limita superioară a glicemiei normale fiind redusă progresiv în ultimele decenii, în acord cu studiile medicale.

Diabetul zaharat este o afecţiune cronică, aceasta caracterizându-se prin creşterea persistentă a glicemiei peste 126 mg/dL; şi această valoare-limită a fost modificată în ultimii ani de la 140 mg/dL, ca urmare a cercetărilor medicale. Diabetul este o boală nevindecabilă, care se va menţine, din păcate, toată viaţa.
Deşi poate apărea la orice etate, diabetul zaharat este mai întâlnit odată cu înaintarea în vârstă, atingând incidenţa maximă după 60 de ani. În ultimele decenii, această afecţiune a căpătat un caracter epidemic, anticipându-se că în anul 2025 vor exista în lume peste 300 de milioane de pacienţi diabetici.
Insulina este un hormon secretat de pancreas, care are funcţia de a introduce glucoza în celule, scăzând în felul acesta concentraţia sanguină. Mecanismul de apariţie a diabetului zaharat presupune fie scăderea secreţiei de insulină (caracteristică diabetului de tip 1), fie reducerea activităţii sale asupra celulelor, aşa cum se întâmplă în diabetul de tip 2, când celulele organismului capătă un fel de rezistenţă la acţiunea insulinei.
Nu există o cauză unică a apariţiei diabetului, fiind incriminaţi în acest sens mai mulţi factori favorizanţi: obezitatea, supraalimentaţia, dieta bogată în grăsimi saturate şi dulciuri, sedentarismul, excesul de alcool, stresul, fumatul, unele viroze, predispoziţia genetică sau tratamentul prelungit cu medicamente diabetogene – prednisonul, anticoncepţionalele orale, unele antihipertensive etc.
Simptomele care pot apărea la bolnavii diabetici sunt variate: diabetul zaharat de tip 1 apare de obicei la copii şi tineri şi se manifestă prin senzaţie de sete, creşterea diurezei, scăderea greutăţii în pofida creşterii poftei de mâncare, astenie fizică, tulburări de vedere etc. În diabetul de tip 2, care afectează în general persoanele peste 35-40 de ani, mai ales obeze, simptomele sunt mult mai estompate şi nespecifice – motiv pentru care unii pacienţi sunt diagnosticaţi prea târziu.
Diabetul zaharat poate avea foarte multe complicaţii acute (mergând până la comă sau chiar deces) sau cronice – practic, toate organele pot fi afectate de diabet, dar complicaţiile cele mai dese şi mai grave interesează inima, rinichii, vasele sanguine, creierul şi ochii. Diabetul zaharat este unul dintre cei mai importanţi factori de risc cardiovascular şi, pentru că un rău nu vine niciodată singur, el se asociază, din păcate, de multe ori, cu alţi astfel de factori de risc: obezitatea, sedentarismul, hipertensiunea arterială, creşterea colesterolului, stresul, predispoziţia procoagulantă, abuzul de alcool sau fumatul.
Tratamentul diabetului zaharat are mai multe componente: exerciţiile fizice regulate, evitarea excesului ponderal, a celui de alcool, oprirea fumatului, consumul ceaiurilor hipoglicemiante, adoptarea unei diete sănătoase, bazată pe legume şi fructe proaspete, cu puţine dulciuri concentrate şi grăsimi de origine animală, educaţia continuă a pacientului şi, acolo unde este necesar, administrarea de medicamente. Dacă tratamentul diabetului zaharat de tip 1 necesită întotdeauna administrarea de insulină, în cazul celui de tip 2 se începe de obicei cu medicaţie orală, urmând ca atunci când aceasta nu mai este eficientă să se asocieze insulina.
Principalele metode prin care se poate detecta eficienţa tratamentului diabetului zaharat sunt măsurarea repetată a glicemiei (concentraţia glucozei în sânge) şi glicozuriei (concentraţia glucozei în urină). În ultimii ani a devenit disponibilă măsurarea „hemoglobinei glicozilate“, care ne oferă o imagine destul de precisă a valorilor medii ale glicemiei din ultimele săptămâni.

Dr. Ovidiu Vîlceanu, medic specialist cardiolog

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS