11.4 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateFibrele previn bolile de nutriţie

Fibrele previn bolile de nutriţie

Obezitatea, diabetul zaharat, bolile cardiovasculare şi cancerul sunt cauzate, în mare măsură, de o alimentaţie dezechilibrată, adesea săracă în fibre vegetale. De aceea, nutriţioniştii recomandă fibre la micul dejun, dar şi între mese.
 
Fibre la micul dejun şi între mesele principale, pe post de gustare, este recomandarea nutriţioniştilor pentru o viaţă sănătoasă.
Consumul zilnic de cereale integrale contribuie la reducerea riscului de apariţie a obezităţii, diabetului zaharat, bolilor cardiovasculare şi neoplaziilor. Cerealele integrale sunt o alegere sănătoasă atât pentru micul dejun, cât şi pentru cele două-trei gustări din timpul zilei. „Cerealele integrale constituie o sursă bună de fibre alimentare, sunt alimente cu un index glicemic mic şi au o contribuţie majoră, prin aportul vitaminelor şi mineralelor pe care le conţin, la menţinerea unui echilibru nutriţional“, explică prof. dr. Gabriela Radulian, de la Institutul de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice „Nicolae Paulescu“ din Bucureşti.

Ce sunt cerealele integrale?

Cerealele integrale cuprind întreaga parte comestibilă a cerealelor şi au o deosebită importanţă din punct de vedere nutriţional. În timpul procesului de măcinare se înlătură o mare parte a boabelor de cereale (coaja şi germenii), fapt ce determină scăderea valorii nutritive a acestora. În schimb, cerealele integrale sunt o sursă bogată de fibre, antioxidanţi, vitamine, minerale, carbohidraţi complecşi şi fitonutrienţi.
Susţinută de activitate fizică, alimentaţia potrivită contribuie semnificativ la îmbunătăţirea calităţii vieţii, menţinerea unei bune stări de sănătate şi creşterea duratei de viaţă. O alimentaţie echilibrată presupune reprezentarea optimă a principiilor nutritive de bază (proteine, glucide, lipide, vitamine şi elemente minerale) în fiecare zi.
Consumul zilnic de cereale integrale contribuie la reducerea riscului de apariţie a unor afecţiuni cu mare incidenţă în rândul populaţiei în ultimii ani – obezitatea, diabetul zaharat, bolile cardiovasculare şi neoplaziile.

Obezitatea

Fibrele alimentare ajută la prevenirea obezităţii, deoarece pot înlocui alimente cu densitate calorică mare şi reduc aportul energetic, producând astfel o scădere în greutate. De asemenea, datorită capacităţii crescute de absorbţie a apei, cerealele integrale cresc volumul alimentelor ingerate, producând o senzaţie de saţietate precoce.
Studiile clinice arată că persoanele care consumă zilnic alimente ce conţin cereale integrale, ca parte a unei alimentaţii echilibrate şi a unui stil de viaţă sănătos, au o probabilitate mai mică de a înregistra în timp creşteri în greutate, iar incidenţa obezităţii în rândul celor care consumă trei sau mai multe porţii de cereale integrale pe zi este mai scăzută.

Diabetul zaharat

Consumul de cereale integrale este inclus în recomandările pentru prevenirea diabetului zaharat. La trei porţii de cereale integrale zilnic, riscul de apariţie a obezităţii este redus cu 21-27% şi, în plus, aportul de cereale integrale este asociat cu îmbunătăţirea sensibilităţii la insulină.
Din 2002, cerealele integrale sunt incluse în recomandările Asociaţiei Americane pentru Diabet vizând dieta în tipul I, cât şi în tipul II de diabet zaharat.

Neoplaziile

Un consum constant de cereale integrale reduce riscul de cancer de colon, precum şi de sân. Cerealele integrale realizează absorbţia unor substanţe toxice sau cu potenţial carcinogenetic, existând o corelaţie inversă între aportul de fibre şi apariţia neoplasmului de sân.

Material realizat în colaborare cu PRAIS Corporate Communications

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU