16.2 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024
Știri de ultima orăSanatateVinul, mai periculos pentru creier decât berea

Vinul, mai periculos pentru creier decât berea

Vinul afectează mai mult creierul decât berea sau alte băuturi alcoolice, pretind mai mulţi cercetători germani, citaţi de dailymail.co.uk.

Ei spun că în particular afectează hipocampusul, care are un rol important în procesul de memorare şi una dintre primele zone ale creierului afectate de boala Alzheimer.

Rezultatele acestui studiu se referă mai ales la consumatorii de alcool din clasa medie, majoritatea fiind convinşi că vinul este benefic pentru sănătate. De asemenea, femeile sunt cele mai afectate, ele având tendinţa de a bea mai degrabă vin decât bere. Ultimele statistici arată că 36% dintre doamnele care merg în baruri beau vin, faţă de doar 21% dintre bărbaţi.

Cercetătorii au făcut tomografii craniene mai multor persoane dependente de alcool şi unor voluntari sănătoşi şi au comparat rezultatele. La primii, hipocampusul era cu 10% mai mic. La persoanele nonalcoolice, hipocampusul avea 3,85 ml, la cele consumatoare de bere – 3,5 ml, la persoanele care beau băuturi alcoolice tari – 2,9 ml, iar la consumatorii de vin – 2,8 ml.

Vinul şi cancerul de colon

Cercetătorii pretind că este primul studiu ce a analizat modul în care diferite tipuri de băutură provoacă o scădere a volumului creierului în cazul persoanelor dependente de alcool.

Oamenii de ştiinţă au mai descoperit că persoanele care preferă berea au cel mai mic nivel de homocisteină, o substanţă asociată cu infarctul, accidentul cerebral, atrofierea creierului şi demenţă. Cercetătorii cred că nivelul homocisteinei este redus de două tipuri de ingrediente din bere, vitaminele B şi folatul (acid folic).

Consumul moderat de vin a fost asociat cu reducerea colesterolului şi a tensiunii arteriale. Vinul conţine o moleculă, rezveratrol, care poate preveni maladiile cardiace, accidentele cerebrale şi cancerul.

Un studiu publicat anul trecut în International Journal of Cancer susţine însă că persoanele care consumă zilnic un pahar de vin prezintă cu 10% mai multe probabilităţi de a dezvolta un cancer de colon.

De asemenea, excesul de alcool, indiferent de tip, creşte probabilităţile de instalare a maladiilor renale şi hepatice şi a degenerării cerebrale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII