13.4 C
Craiova
joi, 9 mai, 2024
Știri de ultima orăSanatateImagistica de viitor la Craiova

Imagistica de viitor la Craiova

Diagnosticarea cu ajutorul aparatelor ultraperformante de imagistica se poarta pe scara larga. De putin timp insa si Craiova se numara printre centrele din tara care dispun de o asemenea aparatura. Avantajele sunt evidente, pe lânga faptul ca sunt rapide, ofera si o precizie destul de mare in stabilirea diagnosticului. Cele mai importante metode de investigare sunt tomografia computerizata, Rezonanta Magnetica Nucleara (RMN), densitometria, radiologia, ecografia Doppler, osteodensitometria (examinarea densitatii osoase pentru diagnosticarea osteoporozei) si lilotritia (operatie de spargere si extragere a calculilor vezicali, pe cale endoscopica).


„Aparatura de investigare imagistica este absolut necesara in diagnosticarea unui numar foarte mare de boli, cum ar fi accidente vascular-cerebrale, hernii de disc si in general afectiunile coloanei, precum si pentru standardizarea bolnavilor de cancer, adica urmarirea evolutiei acestora dupa tratamentul cu citostatice“, sustine dr. Dan Bondari, directorul Centrului Prima Medical din Craiova.


Examinare craniana in 30 de secunde


Aparatura de imagistica este si ea intr-o continua innoire. In ultima vreme au aparut si la noi tomografele cu patru spire in locul celor cu o singura spira. Din aceasta cauza viteza de diagnosticare este mult mai mica. „In cazul unui tomograf cu patru spire, la o rotatie a tubului se fac simultan patru sectiuni in loc de una, motiv pentru care examinarea dureaza mai putin. O examinare craniana, de exemplu, se face in 33 de secunde“, a precizat dr. Bondari.


Osteodensitometria este investigatia paraclinica de determinare a densitatii osoase. Este extrem de utila in diagnosticarea osteoporozei, o boala care afecteaza un numar foarte mare de femei, dupa instalarea menopauzei. Cea mai noua si mai eficienta metoda de investigat este Osteodensitometria DEXA. Metoda foloseste doua raze X care au intensitati diferite si care sunt dirijate prin os. Cu alte cuvinte, pentru a evidentia structura osoasa, se introduce o substanta radioactiva prin vena dupa care se fac radiografii ale oaselor. Cele mai multe aparate aflate in uz efectueaza osteodensitometria la nivelul coloanei vertebrale lombare si al femurului proximal.


Costuri


Costurile unei investigatii imagistice sunt foarte mari. De exemplu, la Centrul Prima Medical, o cota este compensata de Casa de Asigurari de Sanatate. Astfel, pentru asigurati, la tarifele Casei de Asigurari se adauga o coplata intre 300.000 de lei si 1.000.000 de lei, in functie de complexitate. Pentru bolnavii care nu sunt asigurati, costul unei investigatii imagistice este intre 1.000.000 de lei pentru o tomografie craniana si, cel mai scump, 5.000.000 de lei pentru o tomografie cu substanta de contrast (2.300.000 de lei costa doar substanta de contrast). Exista insa si substante de contrast mult mai scumpe, care pot ajunge la 5.000.000 de lei. O examinare cu osteodensiometru costa 400.000 de lei, pacientul având contributia integrala.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS