7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateSa ne protejam de tântari

Sa ne protejam de tântari

Ploile si umiditatea din ultima vreme au favorizat inmultirea tântarilor. Aceste insecte pot transmite agenti patogeni care produc imbolnaviri la animale si la oameni. Cele mai raspândite boli sunt malaria si meningita cu virus West Nile.


Femelele de tântari se hranesc cu sânge. In acest mod, ele se infecteaza cu agenti patogeni pe care ii pot lua de la animale sau oameni si transmite mai departe. Tântarii traiesc si se dezvolta in preajma noastra. Ii gasim sub forma de larve in apele care nu se scurg din canalizarea infundata, apa de ploaie pastrata in butoaie in curte, baltile ce se formeaza in preajma locuintelor dupa ploi abundente, in apa din gropile si santurile de pe santiere etc. Pentru a impiedica inmultirea tântarilor si a ne feri astfel de intepaturile lor, trebuie pur si simplu sa distrugem toate locurile in care apa balteste. „Sunt lucruri la indemâna fiecaruia dintre noi. Trebuie sa avem grija sa evacuam in permanenta apa din subsolurile blocurilor, sa reparam ori de câte ori este necesar instalatiile de apa si canalizare din blocurile de locuinte sau locuintele particulare, sa avem grija sa se faca evacuarea corecta, ori de câte ori este nevoie, a gunoaielor menajere. De asemenea, vom evita aruncarea la intâmplare a obiectelor care nu ne mai folosesc (cutii de conserve, cauciucuri de automobile, pet-uri de tot felul)“, a spus Mariana Pasarescu, medic primar sanatate publica.


Tântarii pot fi impiedicati sa intre in locuinte montând site sau plase la ferestre, iar periodic incaperile ar trebui pulverizate cu oricare din spray-urile pentru uz gospodaresc, inregistrate in România. „Daca este cazul, putem sa purtam imbracaminte care ne apara de intepaturile insectelor sau, daca mergem seara la plimbare prin parcuri, gradini sau terase, in excursii prin paduri, pe malul apelor sau la pescuit, vom aplica pe partile descoperite ale corpului produse precum OFF, AUTAN, BAYGON contra tântarilor“, a mai spus dr. Mariana Pasarescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS