20.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateVaccinarea antitetanica, o necesitate pentru gravide

Vaccinarea antitetanica, o necesitate pentru gravide

Tetanosul este o boala mortala, care, potrivit medicilor specialisti, a fost aproape eradicata in tara noastra in urma programului national de imunizare. Medicii atrag insa atentia ca bebelusii se pot imbolnavi la nastere daca mama nu este vaccinata.


Tetanosul este o boala infectioasa de temut, prin numarul mare de decese pe care il poate provoca. Germenul care provoaca imbolnavirea se poate transmite cu usurinta prin taieturi sau alte leziuni produse de obiecte murdare.


„Tetanosul este o boala infectioasa acuta, necontagioasa, comuna omului si animalelor, determinata de exotoxina bacilului tetanic (tetanospasmina) si manifestata clinic prin contractura tonica generalizata si dureroasa a muschilor striati, contracturi spastice supraadaugate, paroxistice. Este o boala cu evolutie severa si letalitate crescuta (30-60%)“, sustine dr. Delian Ionescu, medic medicina generala in cadrul Policlinicii ELGA din Craiova.


Atentie la instrumentele nesterile!


Singura modalitate de a contracara efectele tetanosului este vaccinarea. Aceasta se face inca din primii ani de viata. In tara noastra, vaccinarea antitetanica este obligatorie la sugari. Pentru ca nu asigura imunitate pe tot parcursul vietii, medicii considera ca este bine ca vaccinarea sa fie repetata la fiecare zece ani sau de câte ori este necesar.


Un pericol mare de contactare a germenilor care provoaca tetanosul se inregistreaza la nastere. Daca mama naste intr-un loc neigienizat sau daca pansamentul folosit sau cutitul cu care este taiat cordonul ombilical sunt nesterilizate exista riscul imbolnavirii. Atât femeia, cât si copilul se pot imbolnavi la nastere. Medicii sustin ca un copil din o suta care nu sunt adusi pe lume in conditii sterile au sansa sa moara din cauza tetanosului.


Agentii patogeni care provoaca imbolnavirea se gasesc in locurile lipsite de igiena. Germenii se pot dezvolta in rani si taieturi murdare.


Imunizarea, inca din primul trimestru de sarcina


Imunizarea mamei si copilului se face inca din primul trimestru de sarcina, prin vaccinare. Daca o femeie nu a fost inca vaccinata, i se poate face o prima doza de vaccin impotriva tetanosului imediat ce i s-a confirmat sarcina. A doua doza i se poate administra la patru saptamâni dupa prima. A treia doza se va face la 6 pâna la 12 luni dupa a doua doza sau in timpul sarcinii urmatoare. Aceste trei vaccinari antitetanos protejeaza mama si copilul pe o perioada de cinci ani. Toti sugarii trebuie vaccinati antitetanos in primul lor an de viata.


Daca o femeie a fost vaccinata antitetanos de cinci ori, atunci ea este imunizata impotriva acestei boli pe toata perioada când poate avea copii. Fiecare copil al ei va fi, de asemenea, protejat impotriva tetanosului in primele saptamâni de viata.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS