17.8 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăOpiniiInterviu imaginar cu premierul „Pictor Vonta“: „Și pe aer vă pun taxă!“

Interviu imaginar cu premierul „Pictor Vonta“: „Și pe aer vă pun taxă!“

Economia se luptă să răzbată pe piață, firmele private sunt sugrumate de taxe și impozite, dar cine trebuie să ia măsuri pentru stimularea dezvoltării economice întârzie să le adopte. În schimb, avem taxe și impozite noi, peste noapte. Iată un interviu imaginar pe teme economice cu premierul „Pictor Vonta“.
Acesta este un pamflet. Orice asemănare cu personaje reale este pur întâmplătoare.
Gazeta de Sud: Domnule prim-ministru, ați promis scăderea fiscalității, dar de fapt o creșteți. De ce?
Pictor Vonta: Cine, eu? Nu fac eu așa ceva! Noi scădem, scădem impozitele pentru ai noștri și le creștem pe cele ale prostimii. Vă mințim ca la meteo, fără ghilimele! (râde) Și vezi să nu scrii MTO, că mă supăr!
GdS: Apropo de acronimul MTO. Nu cunoașteți termenii economici discutați, negociați cu UE sau cu FMI?
P.V.: Ba eu știu, dar președintele jucător are accent stricat în engleză, pe care l-a făcut pe când era marinar. Și oricum, eu eram preocupat să văd ce mai e pe tavan, că e mișto la Cotroceni. Vreu și eu să fiu acolo din toamnă!!! (zâmbește)
GdS: Haideți să revenim la economie, vă rog! Firmele private așteaptă o măsură fiscală reală, care le-ar sprijini să se dezvolte, cum ar fi aceea a reducerii contribuției la asigurările sociale (CAS). De ce nu adoptați astfel de măsuri?
P.V.: Păi, noi… nu putem. Știți, e unul șmecher mai sus și veghează zi și noapte asupra noastră, de nu mai poți să mai faci o șmecherie, o sindrofie, că își bagă el nasul și te întreabă de unde ai bani și cu ce acoperi deficitul. Mama lui de deficit!
GdS: Ce impact va avea în încasările bugetare scăderea CAS cu cinci puncte procentuale?
P.V.: Eu de unde să știu? Eu am alte treburi mai importante. Nu ați văzut ce lansare mișto mi-am făcut la Sala Polivalentă? Sunt tare! (Se bate cu pumnul în piept). Mă mai deranjau ăștia ai mei că sunt inundații, că e cod roșu, că și-au pierdut viața aproximativ doi oameni, dar pe mine nu mă înmoaie nimicuri din astea. Eu am spus doar atâta: „Fă, Doină, iar avuseși chef de niște inundații? Nu te mai potolești cu apele astea?“ și am rămas pe poziții acolo, la Craiova, că era cod roșu la Polivalentă, ce dreacu! Apropo, v-a plăcut ce fain mi-a stat înconjurat de roșu?
GdS: De ce ați copiat din Ziarul Financiar, fără să citați sursa, graficul legat de impactul în economie al măsurii fiscale și de ce nu v-au făcut specialiștii de la Ministerul Finanțelor un grafic care să ilustreze impactul reducerii CAS?
P.V.: Păi, am vorbit cu doamna Usturoi și io am fost cel care i-am zis să ia graficul ăla din Ziarul Financiar, că dă mai bine la public, că e alb-negru și arată așa, mai vintage, semn că l-am fi făcut noi mai demuuuult, demult, de pe vremea dacilor, și că l-am fi avut și la discuția de la Cotroceni. Noi am fost pregătiți cu cifre, cu grafice, dar n-am vrut să le arătăm. Na! Și ce atâtea întrebări cu plagiatul ăsta? Ce, voi nu dați copy-paste din alte ziare?
GdS: Noi cităm sursa.
P.V.: Citați-o voi că noi suntem mai deștepți, adică „băieții deștepți“… și nu ne face nimeni nimic dacă plagiem!
GdS: Să revenim la economie. În loc să stimulați crearea și păstrarea de noi locuri de muncă, dumneavoastră introduceți taxe și impozite noi. De ce nu vă îndreptați atenția asupra economiei reale?
P.V.: Pâi am făcut 21 de milioane de locuri de muncă… pe lună, nu pe pământ (râde). România are cea mai mare creștere economică din UE. Ce vreți mai mult? Și cine v-a spus că băgăm taxe și impozite noi minte cu nerușinare! Noi nu creștem fiscalitatea. Noi o scădem. Bine, scădem taxele pentru ai noștri, ăia cu bani care cotizează la partid.
GdS: Și taxa pe construcții speciale, cunoscută drept „taxa pe stâlp”, introdusă chiar de anul acesta este un miraj?
P.V.: Păi vedeți, acolo am estimat anumite încasări bugetare, dar nu le-am realizat, așa că am mai mărit salariul minim, ca să plătească firmele mai mulți bani la stat, mai luăm zece lei de la cei de la bloc și de la case vechi, mai găsim noi până la toamnă un impozitaș, ceva, ca să ne crească veniturile. Ce să facă firmele private cu atâția bani? Mai bine să ni-i dea nouă că știm să îi cheltuim imediat.
GdS: Firmele plătesc mai mulți bani la buget de la an la an, în cifre absolute. Nu v-ați pus problema că sunt cheltuielile bugetare prea mari, iar pentru investiții nu vă mai rămâne nimic la buget?
P.V.: Nu înțelegeți că nu îmi bat capul cu atâtea calcule! E treaba doamnei Usturoi să calculeze. Să nu mă luați iar cu autostrăzile, că fac apoplexie! Nu înțeleg de ce vor românii să se plimbe cu mașina pe drumuri. Mie îmi place off-road, hi, hi. Să meargă și ei prin gropi, că banii de la buget sunt pentru salariile noastre, pentru pensii babane, pentru ligheane și găleți. Pardon, asta cu gălețile tăiați-o, tăiați-o, că intră DNA-ul pe fir dacă aude…
GdS: Dar esența economiei de piață este aceea ca firmele să producă, să se dezvolte, că dacă sunt prospere, fac angajări, iar atunci vor exista bani și pentru Sănătate, Educație, Transporturi, infrastructură, în general, și va fi stimulat și consumul etc. De ce nu lăsați economia să se dezvolte, domnule prim-ministru?
P.V.: Transporturi, ați spus transporturi? Să nu mai aud cuvântul ăsta și nici cuvântul autostrăzi, că de aia l-am schimbat pe ăla micu, de respira greu, de la transporturi, că în fiecare zi mă înnebunea cu autostrăzile: „Anul ăsta am făcut zece centimetri de autostradă. Uraa! Vii la inaugurare, șefu’, la tăiat de panglică, sau dacă nu vii, atunci dai și tu o bere diseară?“. Și de aia l-am luat sub aripa mea protectoare, ca strateg de campanie sau ce o fi el. În plus, dacă îl mai lăsam ministru un timp, poate mai pierdea naiba contractele cu ăia care făceau autostrăzi…
GdS: Arieratele bugetare sunt foarte mari. Cum reușesc anumite firme să acumuleze datorii de milioane sau zeci de milioane de lei la buget, iar IMM-urile, care sunt motorul economiei și care lucrează cinstit, sunt somate și executate silit imediat, chiar și pentru sume de 10-20 de lei restante la buget?
P.V.: Definiți cuvântul arierate! Și dumneavoastră aveți un accent așa…, mai ciudat.
GdS: Sunt datorii către bugetul de stat mai vechi de 60 de zile.
P.V.: Aha, cu asta mă înnebuneau ăia de la ANAF că au crescut arieratele. Și eu le răspundeam: „Păi vedeți domn’e, dacă am venit noi la guvernare cresc toate, domn’e, și totul merge bine!“.
GdS: Guvernul nu reușește să diminueze evaziunea fiscală, care a atins cote alarmante în România. De ce nu vă concentrați atenția pe diminuarea evaziunii, în loc să creșteți impozitele și taxele?
P.V.: No comment!
GdS: Ați promis că veți crește pensiile. De unde veți lua banii pentru majorările promise, în contextul în care bugetul de pensii este deficitar de ani buni?
P.V.: Cum de unde? Mai cresc niște taxe pentru firme, mai măresc niște impozite pe apartamentele vechi și le scad pe cele la vile. Ce, vreți să plătească toți deputații și senatorii care au viloaie de viloaie aceleași împozite mari ca și amărâții de la bloc? Păi ce, am furat împreună ca să plătim aceleași taxe ca și ei?! Lasă să plătească fraierii de la bloc și amărâții ăia de la țară impozite mai mari. Oricum, ei au până în opt clase și ne votează necondiționat, chiar dacă le creștem impozitele. Sic!
GdS: Spuneați că nu mai introduceți impozite noi…
P.V.. Ei, am zis și eu așa, în glumă. Dar o să vedeți voi după alegeri! Și pe aer vă pun taxă! Să nu cumva să respirați fără să știe guvernul!
GdS: Vă este cumva teamă că dacă ar câștiga alegerile un președinte de dreapta, atunci acesta și-ar îndrepta atenția asupra mediului de afaceri și ar stimula firmele să producă mai mult, să creeze mai multe locuri de muncă, iar astfel ar putea avea o mai mare popularitate?
P.V.: Nu mai răspund la astfel de întrebări! Vrei să mă înnebunești de cap! Băsisto!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS