18.3 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024
Știri de ultima orăOpiniiRevoluţia prostului gust. PSD şi confiscarea simbolurilor din ’89

Revoluţia prostului gust. PSD şi confiscarea simbolurilor din ’89

De la Revoluţie încoace, este prima dată când PSD îşi aduce militanţii în Piaţa Operei din Timişoara, simbolul anticomunismului şi locul de unde s-a extins revolta care a dus la căderea regimului Ceauşescu în decembrie 1989. Mircea Geoană, Crin Antonescu şi Gheorghe Ciuhandu confiscă simbolistica evenimentelor din ‘89 şi o îndreaptă împotriva lui Traian Băsescu.
Pe un afiş din Timişoara, plasat ostentativ chiar în balconul Operei, scrie: „1989-2009, în decembrie, o dată la 20 de ani, Timişoara debarcă dictatorul!“ Procedând astfel, PSD răstălmăceşte trecutul, îi parazitează momentele luminoase şi le exploatează în bătălia cu Traian Băsescu, bătându-şi joc de istoria recentă chiar de Ziua Naţională a României. Acest ruşinos moment n-ar fi fost posibil fără liberalii lui Crin Antonescu şi câteva umbre de ţărănişti.
Preşedintele Societăţii Timişoara, Florian Mihalcea, a declarat, citat de NewsIn, că i se pare „absolut exagerat, mi se pare şi ridicol, pentru că a asemui situaţia de acum cu cea de atunci pune în derizoriu ceea ce au făcut timişorenii la Revoluţia din Decembrie ‘89. Adică, un astfel de mash pus pe Operă, la 20 de ani de la Revoluţie, e de-a dreptul jignitor“.
În balconul Operei şi-au făcut apariţia pe 20 decembrie 1989 primii revoluţionari, s-au ţinut primele cuvântări publice împotriva lui Nicolae Ceauşescu şi tot aici, pe 11 martie 1990, s-a citit Proclamaţia de la Timişoara, care prevedea la faimosul punct opt interzicerea accesului foştilor nomenclaturişti la funcţii publice. Tot aici, după 20 de ani, într-un gest provocator fără precedent, Mircea Geoană sfidează în mod public memoria timişorenilor şi a unei ţări întregi chiar de 1 Decembrie, Ziua Naţională a României.
Strămoşul PSD de astăzi, FSN-ul condus de Ion Iliescu, a fost continuatorul Partidului Comunist Român. Sub noua denumire s-au regrupat după 1990 nomenclaturişti şi securiştii regimului Ceauşescu, confiscând rapid Revoluţia. Neocomuniştii au acaparat rapid pârghiile puterii, înăbuşind revoltele străzii cu bâta mineriadelor. Partidele istorice, reprezentate de liberali şi ţărănişti, au simţit pe pielea lor teroarea postcomunistă, exercitată la comanda lui Ion Iliescu. După 20 de ani, liberalii lui Crin Antonescu şi câţiva ţărănişti activi în anii ‘90 împotriva FSN-ului şi PDSR-ului au depus simbolurile Timişoarei la picioarele lui Ion Iliescu.
PSD caută să împuşte mai mulţi iepuri dintr-o lovitură: defilând în premieră în Piaţa Operei, Mircea Geoană vrea să arate că a depăşit complexul ideologic care le-a marcat partidul în ultimii 20 de ani. În numele unei reconcilieri bizare, Geoană spune că a venit momentul iertării, plasându-se ostantativ în tabăra detractorilor condamnării comunismului.
Astăzi nu am văzut la Timişoara vreo manifestare de bun-simţ, ci de prost gust. O revoluţie răsturnată, în care PSD, PNL şi câteva rămăşiţe din PNŢCD au uzurpat simboluri. Am trăit s-o vedem şi pe asta: Mircea Geoană şi Ion Iliescu devin anticomunişti, luptă împotriva unei dictaturi închipuite şi promit adevărul despre mineriade. E drept că istoria se rescrie încontinuu, e drept că adevărul istoric aparţine celor care-l proclamă şi-l impun (puterea aceasta revine astăzi televiziunilor), e adevărat că mistificarea şi manipularea pot merge foarte departe, dar ce s-a întâmplat azi la Timişoara se cheamă sfidarea României. Timişorenii nu s-au lăsat însă călcaţi în picioare: au ieşit pe străzi să-şi apere trecutul şi memoria de vandalizare politică. Mircea Geoană, Crin Antonescu, Gheorghe Ciuhandu (primarul Timişoarei) şi Klaus Johannis (primarul Sibiului) au crezut că pot păcăli, cum se spunea în urmă cu 20 de ani, poporul cu televizorul.
Mircea Geoană şi-a încheiat aventura la Timişoara, strecurându-se afară din clădirea Operei pe uşa din spate. E tot un gest simbolic.  
P.S. E inadmisibil modul în care relatează televiziunile evenimentele de la Timişoara: puţine informaţii, şi acelea interpretate în mod tendenţios de politicieni.

de Dan Tapalagă HotNews.ro 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

122 COMENTARII