17.3 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăOpiniiExamenele lui Napoli

Examenele lui Napoli

Craiova a avut un start fulminant de campionat, 4-0 cu Farul, meci urmat însă de o serie de rezultate catastrofale, şapte înfrângeri consecutive în campionat (plus una în Cupa României), devenind ciuca bătăilor în Liga I. Universitatea din turul 2007, ajunsă „lanterna roşie“, a primit chiar eticheta de retrogradată certă! Echipa era debusolată, suporterii, nedumeriţi, presa (mă rog, o parte a presei) ironiza Ştiinţa, linişte nu era…. Deşi era în corzi, finanţatorul oltenilor şi-a văzut de drumul lui, a tot schimbat antrenorii, a ignorat unele sugestii ale oamenilor din anturaj şi l-a readus pe Nicolo Napoli antrenor principal, iar ca preparator fizic, pe Urbano Lega, acesta din urmă stârnind, ca şi pe vremea când a fost la FC Naţional, zâmbete, având în vedere (şi) statura sa mică.
Având acest preparator fizic de… buzunar şi pe ceilalţi în staff-ul tehnic al Craiovei, Nicolo Napoli şi-a început munca. Necunoscut în lumea bună a antrenorilor din Italia, Napoli nu ştia nici campionatul românesc, aşa că erau destule semne de întrebare în privinţa oportunităţii (re)aducerii lui la Universitatea. La sosirea lui la cârma Ştiinţei, mulţi ne întrebam dacă adevăratul orchestrator al formulelor de joc va fi Napoli sau Mititelu, aşa cum finanţatorul a mai făcut-o uneori până atunci. În ciuda acestor reţineri, experimentul Nicolo Napoli a prins, italianul câştigându-şi simpatia elevilor şi a oficialilor olteni prin stilul deschis, dar sobru, cât şi prin faptul că, atenţie, nu prea abdică de la unele principii.
Rezultatul? De la statutul ruşinos de „lanternă roşie“, Ştiinţa a ajuns pe locul 9, fiind considerată un fel de revelaţie a acestui retur 2008, finanţatorul Universităţii numind Craiova chiar „echipa momentului“, fiind destul de aproape de adevăr. Venirea lui Napoli la Universitatea, continuată cu rezultate bune – aşa cum s-a întâmplat în ultimele meciuri din campionat, ar putea însemna, pe lângă mult aşteptatul reviriment al oltenilor, şi o rampă de lansare în cariera de antrenor a lui Nicolo.
Napoli însă trebuie să nu uite că a venit în „Sicilia“ României. Totul pleacă de la rezultate, iar italianul ştie pe ce butoi de pulbere stă în Bănie, şi-a dat seama şi de vulcanicul patron, şi de multe altele. El are în acest moment credit (şi) din partea suporterilor, ceea ce este un lucru foarte bun.
Ca de obicei, meciul următor este cel mai greu, Gloria Bistriţa fiind totuşi o nucă tare, care de multe ori a încurcat planurile Craiovei. Mentorul Bistriţei, vulpoiul Jean Pădureanu, în interviul alăturat, a ţinut să sublinieze o chestiune de care ar trebui ţinut cont: „Craiova este pe un drum bun, dar totul depinde de cum va fi gestionată această situaţie în continuare“…
Aprilie va fi luna cu cel mai greu examen pentru Universitatea, o lună în care Ştiinţa lui Napoli poate ajunge şi mai sus decât acum, dar şi… Tragem nădejdea că totul va fi OK: batem Bistriţa, luăm trei puncte de la „U“ Cluj, batem şi pe Oţelul. După aceste trei partide, vine examenul greu: două deplasări, la Timişoara şi în „Ştefan cel Mare“, apoi meciul-meciurilor, pe „Extensiv“, cu Steaua. Baftă, Napoli!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU