18.3 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024
Știri de ultima orăOpiniiMomentul zero pentru magistraţi

Momentul zero pentru magistraţi

Scandalul declanşat de cererea de demitere a procurorului Ţuluş este adevăratul test la întrebarea: Sunt reformele din justiţie ireversibile? Mi s-a pus această întrebare de multe ori, mai ales de ziarişti străini care scriu despre România. Îngrijorarea lor era legitimă. Faptul că până şi Comisia Europeană lega în mod evident reforma justiţiei de persoana Monicăi Macovei îi punea pe gânduri. Bineînţeles, ar fi fost preferabil ca România să aibă o clasă politică ai cărei exponenţi să înţeleagă că trebuie să lase justiţia în pace, să cadă de acord că e timpul să renunţe la privilegiul tradiţional al imunităţii tacite, care spune că politicienii, rudele şi prietenii lor sunt intangibili.
Din păcate, nu o avem. Avem o clasă politică primitivă care încearcă să înlocuiască procurorii incomozi imediat ce au prins un prilej favorabil de răfuire politică. Avem o clasă care s-a bătut cu ideea de Agenţie de Integritate independentă şi nu a acceptat-o până nu a subordonat-o Senatului. Adică, ei va trebui să supravegheze instituţia care îi va ancheta tot pe ei. Dacă sunt nemulţumiţi, pot respinge raportul anual al ANI şi conducerea este demisă. Dacă cineva crede că exagerez, să se gândească la Consiliul de Administraţie de la TVR. Acelaşi mecanism: control parlamentar, interese politice, membri numiţi politic de partide, raport anual care trebuie aprobat de parlament. S-a depolitizat TVR până acum? Nici vorbă. Un director reformist ca Tudor Giurgiu a fost mătrăşit când s-a simţit nevoia de telefoane pe firul scurt. Aşa va fi şi cu conducerea ANI. La primul semn că îşi face treaba, vor găsi motive arbitrare să îi respingă raportul de activitate.
Cum spuneam, ar fi fost bine să avem altfel de politicieni. Nu i-am avut şi totul a depins de Macovei. Cum a plecat, cum se încearcă restauraţia ideii de castă: nu vă atingeţi de politicieni. Motivaţia demiterii procurorului Ţuluş este jenantă. Se amestecă acolo dosare vechi cu cele noi, se judecă la kilogram, se reproşează procurorului că judecătorii nu au dat sentinţe în dosare deja trimise în instanţă.
Revin la întrebarea cu care mă sâcâiau pe bună dreptate ziariştii străini când le vorbeam de bine despre reforma în justiţie: Este ireversibilă? Avem semne bune. Breasla magistraţilor a reacţionat destul de dur la năzbâtia ministrului Chiuariu. De ei depinde acum totul. De procurorii şi judecătorii care acum trebuie să îşi apere independenţa pe care Macovei a smuls-o pentru ei de la politicieni. Pentru toţi oamenii de bună credinţă din sistem acesta este momentul zero. Circumstanţe mai bune decât acum nu vor mai găsi. Presiunea externă este maximă, indignarea opiniei publice la fel. Au de ales fie să-şi plece capul şi să se întoarcă la vechiul sistem (vă amintiţi de sinuciderea procurorului Panait?), fie să ridice fruntea pentru a-şi apăra libertatea. Este momentul ca magistraţii să-şi facă propria revoluţie. Dacă nu vor vorbi acum, va trebui să tacă mereu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

7 COMENTARII