10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăOpiniiUTILITATEA LUCRURILOR INUTILE

UTILITATEA LUCRURILOR INUTILE

Recent incheiata actiune privind desemnarea celor mai mari zece români a stârnit multe controverse. S-a opinat ca s-au cheltuit banii contribuabililor, care, evident, nu pot fi cheltuiti decât de alesi. Un alt argument, just de altfel, este acela ca un astfel de clasament este, in mare,subiectiv. Cred totusi ca actiunea aceasta a avut unele valente pozitive importante, indiferent de criticile care se pot aduce clasamentului. In primul rând, românii au reinceput sa gândeasca; si au facut-o destul de bine, dovedind eficienta doar partiala a unei mai bine de jumatati de secol de imbecilizare urmata astazi de perioada de imbecalizare… In al doilea rând, românii incep sa se reintoarca la istoria lor si la valorile culturale autentice, care nu se rezuma doar la operele tovarasului si tovarasei. Cu inteligenta lui naturala, care n-a fost total infestata de doctrina comunista, românul a inteles, in ciuda titlului ambiguu al actiunii, ca nu e vorba sa fie evaluata o persoana, ci opera sa; adica tot ceea ce a lasat in urma valoros, certificat de istorie. De aceea, Becali nu este intre primii zece; fiindca este la inceputul carierei politice, care poate evolua sau nu. Deocamdata, inceputul e promitator. A facut schimburi de terenuri, contestate de unii, dar care i-au adus o avere importanta. Dupa indicatiile lui Dumnezeu, cu care are intâlniri permanente la Muntele Athos, a fost iertat de o datorie de 11 milioane de dolari, bani din care a construit case la Rast si câteva biserici. Urmeaza sa se puna placutele corespunzatoare „aici sunt banii dumneavoastra“. Asa ca, trebuie sa asteptam viitorul. Desi, s-o recunoastem, are solide cunostinte zootehnice, lucru demonstrat si la o emisiune TV, când a fost suficient sa auda la telefon vocea unui reporter ca sa puna un diagnostic rapid, exclamând „boule“. Bunul-simt de altadata al românului s-a manifestat si prin aceea ca, pus pe locul 13 la cei „buni“, in compensatie a fost trecut pe un loc superior la cei „rai“.
Spre placuta mea surprindere, printre primii zece nu intra nici un „rinocer“. Distributia e echilibrata;patru conducatori de tara si trei oameni de cultura. Nadia e un simbol si un fenomen ce e in afara oricarei discutii. Ramâne Antonescu, discutat si discutabil; poate nu suficient de cunoscut ca sa apreciem corect ceea a lasat in urma sa; daca a lasat… Cât despre pastorul Wurmbrand, pentru care am toata stima, nu cred totusi ca este cel mai potrivit simbol al luptei anticomuniste. Si repartitia istorica a celor laureati este concludenta. Doi din perioada comunista, patru din perioada monarhiei si nici unul din zilele noastre. Un alt fapt care trebuie remarcat este acela ca realizarile (sau nerealizarile) unei epoci au fost puse exclusiv si total pe seama conducatorilor. Astfel, lui Stefan i se trec cu vederea pacatele lumesti; de fapt, el a intrat demult si definitiv in legende, in folclor… Se uita ca, fara Bratieni, Carol n-ar fi putut realiza opera sa dupa cum Bratienii n-ar fi fost nimic fara Carol. Dupa cum neglijam inteligenta mediocra a lui Carol, totala lipsa de simt artistic, indecizia in a lua hotarâri. Ramân cinstea si corectitudinea, simtul gospodaresc, lupta enorma cu el insusi si cu sentimentele progermane, pe care le sacrifica intereselor tarii, cei 12.000 de galbeni lasati prin testament pentru cultura si o tara cu certe tendinte de a deveni europeana si cu o situatie economica solida in raport cu tarile din jur.
Ceea ce m-a intristat insa au fost comentariile cititorilor publicate in diverse ziare centrale. De multe ori nu se emit opinii proprii, argumentate, ci se resping opiniile altora, cu insulte, injuraturi,obscenitati. Abunda accente de xenofobie: ca Stefan n-a fost român, ci moldovean, ca regele Carol a fost neamt etc. Ce intereseaza ce a fost daca a adus mari servicii tarii sau unei parti a ei ? Numai faptul ca esti român nu constituie totdeauna un certificat de calitate. Am avut si mari oameni, dar si mari lichele… Din nefericire, in ultimul timp cei din a doua categorie au crescut numeric. Iar pe cei de valoare nu stim sa-i evidentiem sau ii obligam sa emigreze.
As propune Televiziunii Nationale o emisiune similara, dar cu tema „cei mai mari escroci contemporani“. Pentru ca omul de rând sa-si spuna opinia. Caci organele abilitate n-o fac.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

12 COMENTARII