7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăOpiniiOlteni in bratele Afroditei

Olteni in bratele Afroditei

In aceasta iarna, 12 echipe de fotbal din România se vor pregati in Cipru, 11 divizionare A si Universitatea, lidera seriei B2. Motivul principal al acestui exod spre tarâmul Insulei Afroditei este clima, peste 18 grade, si terenurile de pregatire. Si cum Turcia este acum ocolita de toata lumea din cauza gripei aviare, Cipru a ajuns in aceasta iarna un adevarat cartier general al fotbalului. Universitatea, care s-a mai pregatit in anii trecuti in Cipru, si-a stabilit locatia lânga Limassol, alaturi de Dinamo, National si Jiul. Limassol? Suporterii Universitatii fac alergie, ca sa zic asa, la… Limassol. Reamintim ca in 1992, campioana României, Universitatea, a fost eliminata din primul tur al Cupei Campionilor Europeni de modesta Apollon Limassol: dupa 2-0 pentru Universitatea la Craiova, cipriotii au invins, in retur, cu 3-0?!


Si oltenii de la Pandurii Târgu Jiu si-au ales cartierul general al pregatirilor la câtiva kilometri mai departe de Limassol, la Agia Napa. De altfel, si echipa nationala a României are programate doua meciuri amicale in Cipru, la sfârsitul lunii februarie.


In momentul de fata, in Cipru evolueaza opt fotbalisti români, dintre care doi fosti jucatori ai Universitatii, Bolohan si Domocos. Iar fostul jucator al Stiintei Stefan Stoica este de câteva saptamâni antrenor secund la Omonia Nicosia, acolo unde Eugen Neagoe a jucat in campionatul editiei ’96/’97. Capitanul actual al Omoniei, Costas Kaiafas, a fost coechipier, in 1997, cu Eugen Neagoe. Kaiafas este fiul câstigatorului Ghetei de Aur in 1976, Sotiris Kaiafas.


De-a lungul anilor, in Cipru au evoluat multi fotbalisti ai Universitatii: Aurel Ţicleanu (inainte de 1989), Florin Cârstea, Ion Dudan, Ion Geolgau, Corneliu Papura, Adrian Pigulea, Ion Sburlea, Nicolae Zanfir. Aurel Ţicleanu detine un record inca neegalat: a jucat si a antrenat in Cipru cinci sezoane. In prezent, „Chiose“ este antrenor in Kuweit. Ţicleanu a ajuns in Cipru la recomandarea antrenorului Constantin Cernaianu, cel care a adus in Craiova, in 1974, primul titlu din istoria Universitatii. Constantin Cernaianu era cunoscut in Cipru deoarece a pregatit in doua rânduri Olympiakos Nicosia.


Din pacate, pentru olteni Cipru inseamna si o mare tragedie: este vorba de decesul portarului Cristi Neamtu, in turneul de pregatire al Universitatii din iarna anului 2002. Cristi a murit pe 20 februarie 2002.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS