Bumerangul

Autori


Recentul refuz al Frantei de a vota Constitutia Europeana ne va crea multiple probleme. Ba mai mult, dat fiind ca va fi urmata de votul negativ al altor state europene, insasi procesul de constructie a Europei unite este pus sub un mare semn de intrebare.

Pentru noi, cea mai fericita consecinta ar fi verificarea mult mai stricta si mai amanuntita a satisfacerii conditiilor de integrare. Am fi putut evita toate acestea daca am fi intrat in Europa o data cu primul val. Dar forta politica dominanta la acea vreme s-a opus din toate puterile si prin toate mijloacele: mineriade, negarea importantei proprietatii private, cocolosirea si incurajarea coruptiei, politizarea justitiei, aservirea politiei si a organismelor financiare, privatizari dubioase in folosul partidului etc.

Din nou, forurile internationale ne atentioneaza asupra acelorasi probleme: coruptia, justitia,protectia mediului. Ce a facut precedenta guvernare in rezolvarea acestor probleme? Si-a batut joc de noi. A incurajat coruptia si a utilizat-o in scopul propriei imbogatiri. A condus justitia cu mina ferma, lucru care reiese din celebrele stenograme. A protejat jaful padurilor spre folosul ei si al acolitilor ei. A inmormintat industria prin privatizari frauduloase dupa criteriul spagii si al propriilor lor interese. Cu alte cuvinte, a durut-o in fund de popor, de interesele nationale. Au prezentat forurilor europene rapoarte false incercind sa capteze bunavointa unor demnitari straini prin diverse atentii. In felul acesta au creat impresia ca România este o tara neserioasa, un partener putin credibil. Mai mult, semnalele de alarma lansate de unii demnitari straini au fost tratate cu dispret, motivind ca nu admitem sa ne dea cineva lectii. Toate acestea se intorc asupra noastra ca un bumerang.

Sesizind pericolul de a i se cere socoteala pentru toate aceste lucruri, marele partid, atit de mare incit poate cuprinde o multime de corupti si chiar si teroristi, a trecut la contraofensiva. Pe o directie se incearca compromiterea lui Basescu prin intermediul unora care le sint obligati. Pe de alta parte, se pregatesc pentru o dorita, atit de dorita noua guvernare, prezentind un guvern din umbra. Mai precis, un guvern de umbre, cu aceleasi persoane care au contribuit la dezastrul actual. Exista si citeva lipsuri. De pilda Puwak, pentru gestionarea fondurilor europene. Deoarece va trebui sa copiem multe lucruri din Apus, Beuran ar fi necesar in guvern. Se aude ca se va infiinta un minister de lupta impotriva coruptiei si a terorismului care va fi condus de Hayssam. Lipseste de la justitie Rodica Stanoiu. Apropo, am vazut la televizor o vila de-a doamnei Stanoiu pe litoral; nu stiam ca stenogramele valoreaza atita! Iar cind am aflat ca terenul i-a fost pus la dispozitie de Ion Vasile, m-am dumirit de ce s-a putut dezvolta atita mafia româno-araba.


Ce as dori eu de la noua guvernare? As vrea ca actul de guvernare sa se desfasoare sub semnul unei totale transparente, ca oamenii sa fie convinsi de utilitatea si necesitatea oricarei actiuni. Mai intii as dori sa stiu de unde plecam, pe ce ne bazam. As dori sa stiu exact ce sume din buget a cheltuit precedenta guvernare in scopuri proprii sau ale partidului. Apoi as dori o schita de plan pentru viitor, cu prezentarea tuturor inconvenientelor lui si cu evidentierea sacrificiilor pe care va trebui sa le fac. Ca o prima urgenta trebuie stopat jaful padurilor; despaduririle masive, disparitia perdelelor de protectie a determinat in mare masura schimbarile catastrofale ale climei.

Si n-as mai vrea sa aud lucruri trasnite. Cum ca marii corupti sint profesorii. Sau ca trebuie impuse pensiilor retineri pentru asigurari sociale, motivindu­se ca asa e in Apus. Daca vreti sa procedati ca in Apus, faceti si pensiile ca in Apus. Eu am platit 50 de ani asigurari cu o contributie suplimentara de 7 %. Am contribuit 50 de ani pentru citiva ani de pensie.Comenteaza acum

5 Comentarii

 1. florin said:

  Domnule Avramescu, votul francezilor a reprezentat respingerea formarii unei entitati europene in care liderii politici sunt corupti si preocupati exclusiv de bani si putere. Votul francez este pentru o societate in care valorile sociale sa fie respectate. Mai inseamna si respingerea ideii ca Europa sa se construiasca cu forta de munca pusa din plin la dispozitie de guvernele corupte din tarile in curs de aderare, ca Romania sau Bulgaria de exemplu. Desii votul francez este NU el are o anumita semnificatie pozitiva deloc de neglijat.

 2. victor said:

  Vechea guvernare nu avea interesul sa faca justitia functionabila ,acum cei pentru care coruptia este benefica vor sa-l discrediteze pe Basescu pentru ca de fapt urmaresc sa prelungeasca cat mai mult starea actuala foarte convenabila pentru interesele lor clientelare.
  Felicitari pentru articol.Foarte la obiect.

 3. klauss said:

  slabutz articol…….nu inteleg de ce-l aparati atata pe basescu……ce a facut el atat de important ?
  de cand este la guvernare basescu si ai lui…..s-au introduso gramada de impozite…..in Ardeal…cu inundatia….premierul a ajuns dupa saptamani bune de inundatie…..si fara nici o solutie de rezolvare a situatiei,
  cu jurnalistii rapiti…..trebuia sa nu se trimita nici un soldat ……nu este razboiul nostru…..noi avem destule in tara(au fost destule tari membre NATO care nu au trimis)…….iar cu rapirea trebuiau retrase imediat….nu ii impuscati nu ii impuscati noi nu retragem

 4. wilson said:

  cui serveste o tara si populatie handicapata ,corupta,saraca,primitiva ?nici cui !

  romania a ratat momentul ,populatia ei sai pupe curi criminalului -dictatorului iliescu,nastase,costantinescu si acum si lui basescu.
  trezitiva romani ! romania nici odata nu a detinut oameni capabili,ci hoti,tradatori,criminali,dictatori in afara de regele mihai. care e singurul contribuitor si la aceptia romaniei de catre nato.

  wilson canada.iune 2.05. good day.

 5. georges marchais said:

  Este greu sa gasesti o semnificatie unitara a votului francez. O daza de suveranism, o alta de populism, oportunism al unor politicieni precum Laurent Fabius care au gasit în acest vot o ocazie nemaipomenita de a se pune peval , au avut ca rezultat acest amestec exploziv reprezentat de NU!
  Prostia vine tot de la Chirac pe care nu îl obliga nimeni sa convoace referendumul. Acesta asa zisa formidabila lectie de democratie s-a transformat într-o cacofonie de nedescris în care s-a raspuns la orice numai la întrebarea pusa nu. Acum va trebui sa ne facem mai bine lectiile .

Alte stiri

Sumarul ediției de joi, 2 iunie 2005

Actualitate

» Magistrati craioveni suspectati de PNA ca au luat mita de la infractori
» Politistii l-au scos basma curata pe subprefectul de Gorj, Dan Ilie Morega
» Consiliul Local Alimpesti a facut o tranzactie cu terenuri cu firma sotului primaritei
» Fratii Mihailescu au scapat de faliment
» Incepind cu 11 iunie, abonamentul la gaze va fi eliminat
» Nedelescu, hotarit sa scape Regia de Apa de datornici
» Autoritatile locale din Leleasca-Olt au „umflat“ pagubele provocate de o furtuna
» Primaria vrea sa transforme expozitia florala in eveniment national
» Cosoveni, comuna cu doi primari
» Aparatul RMN a fost reparat

Local

» Ion Fotescu, prietenul lui Boerica, eliberat de Curtea de Apel
» Functionari publici din Craiova au pozat in saraci, solicitind ajutoare pentru incalzire
» Aterizare fortata pe Aeroportul „Henri Coanda“
» Parfum de telenovela
» In audienta la procuror, inarmat cu un cutit

Dolj

» Peste 40 de miliarde de lei blocate in CJ Dolj din cauza birocratiei
» PPRM Dolj, in barca lui Vadim

Sport

» Dinel flutura banii, dar nu spune citi a luat
» Bordeanu a spus si el „pa“
» Universitatea Craiova contra „Gica Popescu“
» Buia, salvatorul „pandurilor“
» Minerul Matasari isi joaca ultima sansa
» Cupa Liberala la Fotbal
» Sintem inca in joc
» Tricolorii au plecat ieri in Olanda
» „Nu trebuie sa comitem erori“
» Olandezii ne-au invins de doua ori
» Arman Karamian va juca impotriva României
» „Sageata“ vrea sa ramina la Sporting
» Real Madrid vrea sa scape de Figo
» Maradona revine pe teren

Magazin

» Halle Berry si-a dorit sa pozeze in revista Playboy
» Brad Pitt este convins ca nu va cistiga niciodata premiul Oscar
» Nicole Kidman are o relatie amoroasa cu un milionar francez
» Penelope Cruz se gindeste sa adopte un copil
» Britney Spears: „Partidele de sex sint mai satisfacatoare acum, decit inainte de sarcina“
» Michael Jackson crede ca este victima unui complot
» Julio Iglesias a negat ca ar suferi de cancer la prostata
» Neil Armstrong vrea sa-si dea in judecata frizerul deoarece i-a vindut parul
» Baie in piscine cu bere
» Chris Martin vrea sa infulece picioarele personajului animat Crazy Frog
» Katie Holmes infirma ca relatia sa cu Tom Cruise este o manevra pentru a-si face publicitate
» Efecte speciale pentru a camufla acneea actorilor din „Harry Potter“
» Pete Doherty vrea un copil cu Kate Moss
» Rolul favorit al lui Brad Pitt este cel din filmul „Being John Malkovich“
» Camere de supraveghere pentru prinderea vinzatorilor de DVD-uri pirat
» Elton John o critica din nou pe Madonna
» Joc video care permite sa simti virtual dependenta de cocaina

Opinii

» Nevoia româneasca de a terfeli
» Bumerangul

Top