7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024

Bumerangul

Recentul refuz al Frantei de a vota Constitutia Europeana ne va crea multiple probleme. Ba mai mult, dat fiind ca va fi urmata de votul negativ al altor state europene, insasi procesul de constructie a Europei unite este pus sub un mare semn de intrebare.


Pentru noi, cea mai fericita consecinta ar fi verificarea mult mai stricta si mai amanuntita a satisfacerii conditiilor de integrare. Am fi putut evita toate acestea daca am fi intrat in Europa o data cu primul val. Dar forta politica dominanta la acea vreme s-a opus din toate puterile si prin toate mijloacele: mineriade, negarea importantei proprietatii private, cocolosirea si incurajarea coruptiei, politizarea justitiei, aservirea politiei si a organismelor financiare, privatizari dubioase in folosul partidului etc.


Din nou, forurile internationale ne atentioneaza asupra acelorasi probleme: coruptia, justitia,protectia mediului. Ce a facut precedenta guvernare in rezolvarea acestor probleme? Si-a batut joc de noi. A incurajat coruptia si a utilizat-o in scopul propriei imbogatiri. A condus justitia cu mina ferma, lucru care reiese din celebrele stenograme. A protejat jaful padurilor spre folosul ei si al acolitilor ei. A inmormintat industria prin privatizari frauduloase dupa criteriul spagii si al propriilor lor interese. Cu alte cuvinte, a durut-o in fund de popor, de interesele nationale. Au prezentat forurilor europene rapoarte false incercind sa capteze bunavointa unor demnitari straini prin diverse atentii. In felul acesta au creat impresia ca România este o tara neserioasa, un partener putin credibil. Mai mult, semnalele de alarma lansate de unii demnitari straini au fost tratate cu dispret, motivind ca nu admitem sa ne dea cineva lectii. Toate acestea se intorc asupra noastra ca un bumerang.


Sesizind pericolul de a i se cere socoteala pentru toate aceste lucruri, marele partid, atit de mare incit poate cuprinde o multime de corupti si chiar si teroristi, a trecut la contraofensiva. Pe o directie se incearca compromiterea lui Basescu prin intermediul unora care le sint obligati. Pe de alta parte, se pregatesc pentru o dorita, atit de dorita noua guvernare, prezentind un guvern din umbra. Mai precis, un guvern de umbre, cu aceleasi persoane care au contribuit la dezastrul actual. Exista si citeva lipsuri. De pilda Puwak, pentru gestionarea fondurilor europene. Deoarece va trebui sa copiem multe lucruri din Apus, Beuran ar fi necesar in guvern. Se aude ca se va infiinta un minister de lupta impotriva coruptiei si a terorismului care va fi condus de Hayssam. Lipseste de la justitie Rodica Stanoiu. Apropo, am vazut la televizor o vila de-a doamnei Stanoiu pe litoral; nu stiam ca stenogramele valoreaza atita! Iar cind am aflat ca terenul i-a fost pus la dispozitie de Ion Vasile, m-am dumirit de ce s-a putut dezvolta atita mafia româno-araba.


Ce as dori eu de la noua guvernare? As vrea ca actul de guvernare sa se desfasoare sub semnul unei totale transparente, ca oamenii sa fie convinsi de utilitatea si necesitatea oricarei actiuni. Mai intii as dori sa stiu de unde plecam, pe ce ne bazam. As dori sa stiu exact ce sume din buget a cheltuit precedenta guvernare in scopuri proprii sau ale partidului. Apoi as dori o schita de plan pentru viitor, cu prezentarea tuturor inconvenientelor lui si cu evidentierea sacrificiilor pe care va trebui sa le fac. Ca o prima urgenta trebuie stopat jaful padurilor; despaduririle masive, disparitia perdelelor de protectie a determinat in mare masura schimbarile catastrofale ale climei.


Si n-as mai vrea sa aud lucruri trasnite. Cum ca marii corupti sint profesorii. Sau ca trebuie impuse pensiilor retineri pentru asigurari sociale, motivindu­se ca asa e in Apus. Daca vreti sa procedati ca in Apus, faceti si pensiile ca in Apus. Eu am platit 50 de ani asigurari cu o contributie suplimentara de 7 %. Am contribuit 50 de ani pentru citiva ani de pensie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII