12.8 C
Craiova
joi, 2 mai, 2024
Știri de ultima orăOpiniiColorarea unui partid

Colorarea unui partid

Partidul Umanist Român a devenit simbata Partidul Conservator. Nimic iesit din comun in aceasta schimbare. Formatiunile politice autohtone din ultimii ani si-au pierdut culoarea. Avem partide de stinga, de dreapta sau de centru doar cu numele. Creat de Ion Iliescu drept partid de stinga, PDSR, azi PSD, s-a dus mult spre centru. E de stinga doar cu numele. Putine sint notele prin care l-ai dibui ca e de stinga: un anume accent pus pe solidaritate si pe protectia sociala, juramintele liderilor la poalele clasei muncitoare. In rest, partid de centru, ba chiar si de dreapta: nu a denuntat razboiul din Irak, n-a sarbatorit 1 Mai, n-a denuntat exploatarea de capitalism salbatic a salariatilor.


PD e membru al Internationalei Socialiste. A fost creat de Petre Roman ca o dizidenta la FSN. Fondatorul a tinut sa inalte o formatiune politica scutita de povara neocomunismului. Nu s-a gindit, in nici un caz, la un alt culoar decit cel de stinga. Rasturnindu-l pe Petre Roman, Traian Basescu a decolorat partidul pina la pierderea identitatii doctrinare. Desi mai departe membru al Internationalei Socialiste, PD n-a avut nici o reactie de stinga: n-a protestat impotriva razboiului din Irak, n-a denuntat politica restituirilor de dreapta. Dimpotriva, ca primar al Bucurestilor, liderul PD, Traian Basescu, s-a autoproclamat Arhanghel al restituirilor. Ca si PSD, PD s-a deplasat spre centru. PNL, desi revendicindu-se de la liberalismul Bratienilor, n-a scapat nici el de decolarea doctrinara. In campania electorala, sub steagul Aliantei D.A., formatiunea lui Calin Popescu Tariceanu s-a rasfatat in fagaduinte de stinga, multe dintre ele pronuntat populiste.


Pentru formatiunile politice românesti, salturi tintaresti de la o Internationala la alta sint posibile.


PUR a fost de la inceput creat inodor si incolor. O formatiune politica despre care s-a spus ca se confunda cu un post de televiziune. O asertiune falsa. Nota definitorie a PUR n-a dat-o sprijinul mediatic al Imperiului faurit de Dan Voiculescu, ci pragmatismul accentuat, de nivelul celui atins de o firma. A fost un SRL al lui Dan Voiculescu. Aliantele, doctrinele, programele n-au aparut in urma unei dezbateri in partid.
Le-a decis presedintele Consiliului de Administratie si totodata actionarul unic.


Dintre toate formatiunile existente azi in România, PUR avea toate sansele unei asumari de doctrina. Absolut fara nici o culoare, PUR putea sa devina, in fine, un adevarat partid politic prin colorare. A fost usor astfel pentru Dan Voiculescu sa-l faca Partid Conservator. Ramine de vazut daca va reusi sa-l si mentina.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS