9.7 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazin(VIDEO) Deschiderea unui vast templu hindus în India

(VIDEO) Deschiderea unui vast templu hindus în India

-

Milioane de oameni din toată India au urmărit luni deschiderea unui vast templu hindus, într-o ceremonie fastuoasă.

Este considerată a fi momentul de vârf al ambițiilor naționaliste hinduse ale primului ministru Narendra Modi. Ceremonia are loc cu câteva luni înainte ca acesta să încerce să câștige un al treilea mandat la alegeri.

Inaugurarea Ram Janmabhoomi Mandir – un templu dedicat lui Ram – în nordul Indiei Ayodhya are peste 30 de ani de pregătire. Această inaugurare se așteaptă să dea un impuls major campaniei electorale a lui Modi.

Ram Mandir este realizarea visului lui Modi de a crea ceea ce el a numit o „nouă India”, pe care mulți o consideră a fi transformarea țării într-o națiune clar hindusă.

Pentru detractorii lui Modi, inaugurarea templului este încheierea unei campanii de zeci de ani pentru a îndepărta India de rădăcinile seculare pe care s-a întemeiat țara după independență.

„Astăzi a venit Lordul nostru Ram. După secole de așteptare, berbecul nostru a sosit. După secole de răbdare fără precedent, nenumărate sacrificii, renunțări și penitențe, Lordul nostru Ram a sosit”, a spus Modi într-un discurs în fața unei mulțimi de 7.000 de oameni, care includea vedete de cinema, jucători de cricket de top și magnați, din templul nou construit, împodobit. cu flori colorate.

„Ram nu este o dispută, Ram este soluția”, a adăugat el.

Modi: Depunem jurământul de a construi o Indie națională

Ceremonia de luni îndeplinește o promisiune de lungă durată făcută alegătorilor de către Modi și guvernul său Bharatiya Janata Party (BJP), care i-a propulsat la putere în 2014.

Timp de ani de zile, Modi și aliații săi politici au promis să construiască un templu pe locul unei moschei din secolul al XVI-lea, care a fost distrusă de către independenții hinduși violenți într-un atac mortal din 1992.

Demolarea moscheii, impulsionată de BJP și alte grupuri de dreapta, a catapultat partidul în politica de masă, câștigând alegerile generale patru ani mai târziu.

Modi nu a menționat direct Babri Masjid în discursul său, nici musulmanii țării, mulți dintre ei simt durere și tristețe la evenimentele care s-au desfășurat în Ayodhya. El a vorbit despre avansarea și „începutul unui nou ciclu de timp”.

„De astăzi, din acest timp sacru, trebuie să punem temelia pentru următorii 1.000 de ani. Având în vedere construirea templului, acum toți depunem jurământul de a construi o Indie națională, capabilă, de succes, frumoasă și divină”, a spus Modi.

Premierul a prezidat ceremonia

Luni, în interiorul sanctuarului templului, Modi a prezidat Pran Pratishtha, sau ceremonia de consacrare, a unui idol al Lordului Ram, una dintre cele mai venerate zeități ale hinduismului. Înfățișată ca un băiat, statuia din piatră neagră era împodobită cu bijuterii din aur, pietre prețioase, diamante și flori.

Afară, elicoptere militare au zburat deasupra templului și orașului, eliberând petale de flori deasupra clădirii vaste și a mulțimii de demnitari de dedesubt.

„Timp de 500 de ani, Lordul Ram a trăit într-o colibă”, a declarat devotatul Acharya Mohanjodaro Bharadwaj pentru CNN, referindu-se la momentul în care a fost construită moscheea din era Mughal. „Astăzi, Modi l-a pus să stea într-un templu, toată țara sărbătorește asta ca și cum ar fi Diwali.”

Au fost organizate sărbători în toată țara, politicienii încurajând oamenii să ia parte la festivități în casele și templele lor, asigurându-se că va fi un eveniment național.

Uttar Pradesh a declarat luni sărbătoare legală, școlile și magazinele de băuturi alcoolice au fost închise în tot statul.

Sute de membri ai diasporei indiene s-au adunat duminică la New York pentru a sărbători inaugurarea sub o imagine masivă a lui Lord Ram proiectată pe un ecran din Times Square. Ambasadele indiene din întreaga lume au găzduit petreceri.

Citește și: Cele mai bune orașe din lume, de vizitat, în 2024

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Un șofer a murit după ce s-a răsturnat cu...

O cisternă cu etanol înmatriculată în Republica Moldova s-a...

ȘTIRI GdS