16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăMagazinStiri mondeneOlanda: O bunică obligată să şteargă pozele cu nepoţii ei de pe Facebook

Olanda: O bunică obligată să şteargă pozele cu nepoţii ei de pe Facebook

O bunică trebuie să șteargă fotografiile nepoților pe care i-a postat pe Facebook și Pinterest fără permisiunea părinților lor, a decis o instanță din Olanda.

Decizia a venit pentru că fiica femeii a chemat-o în instanţă. Judecătorul a decis că problema intră în sfera de aplicare a Regulamentului general privind protecția datelor (GDPR) al UE. Un expert a spus că hotărârea reflectă „poziția pe care Curtea Europeană a luat-o în mai mulți ani”.

Cazul a fost trimis în instanță după ce femeia a refuzat să șteargă fotografiile cu nepoții ei pe care i-a postat pe rețelele de socializare. Mama copiilor a cerut de mai multe ori ștergerea pozelor. GDPR nu se aplică procesării „pur personale” sau „gospodărești” a datelor. Cu toate acestea, această scutire nu s-a aplicat deoarece postarea fotografiilor pe social media le-a pus la dispoziția unui public mai larg, se arată în hotărâre.

„Cu Facebook, nu poate fi exclus faptul că fotografiile plasate pot fi distribuite și pot ajunge în mâinile terților”, a spus acesta. Femeia trebuie să înlăture fotografiile sau să plătească o amendă de 50 € (45 GBP) pentru fiecare zi în care nu respectă comanda, până la o amendă maximă de 1.000 EUR.

”Cred că decizia îi surprinde pe cei care nu se gândesc de două ori înainte să publice diverse fotografii pe internet”, spune Neil Brown, avocat specializat pe tehnologie,

”Irelevant de decizia legală, ar fi rezonabil ca cei care postează astfel de imagini să se întrebe: ”ei bine, poate el sau ea nu dorește poza pe net în continuare”, iar cel mai uman ar fi ca ele să fie șterse de către cei care le-au publicat”, mai arată acesta, conform bbc.com.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS