9.7 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinRetete culinareCartofi cu brânză la cuptor

Cartofi cu brânză la cuptor

Ai nevoie de câțiva cartofi, puțină brânză și un pic de smântână. Sunt atât de buni că sigur te scot din încurcătură și vor fi pe placul tuturor. Poți să adaugi în compoziția de brânză și ceapă verde, ardei roșu sau îi poți umple cu ciuperci. Mai poți pune fâșîi  de bacon, șuncă presată sau salam.

Ingrediente

3 cartofi (mari)

100 g brânză de burduf

150 g smântână/iaurt grecesc

30 g parmezan (ras)

câteva fire de mărar proaspăt

sare (opțional)

Mod de preparare

Spală bine cartofii, apoi pune-i la fiert în coajă. Lasă-i să fiarbă un pic mai mult de jumate. După ce s-au fiert, scurge apa și lasă cartofii să se răcească. Când sunt reci, crestează cu un cuțit coaja pe mijlocul cartofilor, ca și cum ai forma un capac oval.

Desprinde coaja de pe secțiunea crestată, apoi cu ajutorul unei lingurițe scoate cu grijă pulpa cartofilor. Scobește doar în mijloc, lăsând marginile un pic mai groase. Așază apoi cartofii într-o tavă tapetată cu hârtie de copt care va merge la cuptor. Nu arunca pulpa cartofilor pentru că o vei folosi la umplutură! Cartofii scobiți arată că niște bărcuțe care așteaptă să fie umplute. 

Pune într-un castron miezul scobit din cartofii fierți, brânza de burduf și smântâna sau iaurtul. Adaugă și mărarul tocat mărunt.

Pasează cu o furculiță toate ingredientele, apoi amestecă-le bine până se omogenizează. Gustă compoziția și asezoneaz-o cu sare, dacă mai trebuie. La mine nu a mai fost nevoie pentru că brânza a fost suficient de sărată cât să îi dea gust compoziției. Umple generos fiecare „bărcuță” de cartofi.

Deasupra fiecărui cartof presară parmezan sau cașcaval ras, apoi introdu tava la cuptorul încins în prealabil. Lasă cartofii în cuptor pentru aproximativ 30 de minute la foc mediu.

Cartofii umpluți cu brânză la cuptor vor fi gata atunci când s-au rumenit frumos deasupra. Parmezanul sau cașcavalul se topește și formează o crustă ușor aurie. Scoate cartofii din cuptor și servește-i calzi. Eu am presărat puțin pătrunjel proaspăt deasupra, pentru aromă. 

Citeşte şi: Sangria cu şampanie

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS