16.4 C
Craiova
marți, 28 septembrie, 2021
Știri de ultima orăMagazinRetete culinareCaserolă de ceapă gratinată

Caserolă de ceapă gratinată

TIMPI DE PREPARARE

  •  Timp de preparare: 10 min
  •  Timp de gatire: 60 min
  •  Gata in: 70 min

INGREDIENTE

  •  3-4 cepe
  •  ulei de măsline
  •  sare, nucșoară și piper după gust
  •  4 linguri unt
  •  4 linguri făină
  •  240 g smântână pentru gătit/lapte covăsit
  •  80 ml vin alb sec
  •  1/4 linguriță boia
  •  200 g brânză (Gorgonzola de preferat) fărâmițată
  •  100 g parmezan ras

MOD DE PREPARARE

De obicei folosim ceapa pentru a îmbunătăți gustul altor mâncăruri. De această dată, ea este vedeta, în această rețetă inedită absolut delicioasă și deloc complicată! 

Preîncălzește cuptorul la temperatură mare.

  1. Curăță și taie cepele după bunul plac (eu am ales să le tai rondele, ca pe cartofi). Unge o tavă care nu lipește, pune ceapa tăiată, asezonează cu sare și piper și dă la cuptor, micșorând focul la mediu, până se înmoaie și devine rumenie (va dura aproximativ o oră. Dacă vrei să grăbești procesul, poți căli ceapa pe foc). Scoate-o din cuptor șă dă iar focul mare.
  2. Topește, la foc mic, untul, într-o crăticioară medie. Adaugă făina și amestecă bine, până devine cremoasă, cam 1 minut. Toarnă și smântâna și vinul, amestecând bine, timp de 5 minute. Asezonează sosul cu sare, piper și nucșoară.
  3. Toarnă sosul peste ceapa din tavă, presară brânza deasupra (dacă nu folosești gorgonzola, alege o brânză care se comportă bine atunci când e gătită termic) și parmezanul. Presară boia deasupra.
  4. Dă la cuptor, la foc mare, până se topește brânza, între 2 și 5 minute.

Perfectă ca garnitură pentru diferite fripturi sau mâncată de sine stătător, cu niște pâine prăjită și fierbinte, potrivti unica.ro

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Masca sub nas, sport local la Craiova

Masca sub nas sau, sub barbă sau deloc -...

ȘTIRI GdS