10.1 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinCasa si gradinaCe trebuie să ştii ca să ai o livadă adevărată în grădină

Ce trebuie să ştii ca să ai o livadă adevărată în grădină

Mai este puţin până la debutul sezonului de primăvară, iar pasionaţii de pomicultură se pregătesc deja pentru începerea lucrărilor. Multe specii de pomi fructiferi sunt ușor de cultivat în grădină. Specialiştii vă arată ce ar trebui să ştiţi pentru ca pomii plantaţi să aibă cele mai mari şanse de a creşte.

Potrivit specialiştilor în horticultură, sezoanele de tranziţie între anotimpul rece şi cel cald (toamna şi primăvara) sunt momentele potrivite pentru a planta în grădină pomii la care am visat de multă vreme, potrivit adevărul.ro.
Asta nu înseamnă că oricând toamna şi oricând primăvara se pot planta pomi. Momentul plantării este foarte important pentru viitoarea livadă. Atâta vreme cât pământul nu este înghețat putem face asta. Și prima decadă a lunii aprilie poate fi o perioadă bună pentru sădirea pomilor. Dacă pomii sunt plantați primăvara devreme, irigarea este obligatorie în perioada imediat următoare.
Totuşi, inginerul horticol Iulian Arhip atrage atenţia că pentru înfiinţarea de plantaţii pomicole prin „primăvară“ trebuie înţeleasă maximum ultima decadă a lunii martie. „Unii plantează şi până la jumătatea lunii aprilie. Acest lucru eu îl consider greşit. Pe măsură ce temperaturile cresc peste o medie de 12 grade Celsius pentru 24 de ore, şansele ca pomişorul să se prindă scad“, explică acesta.

Solul ideal este fertil, acid și fără umiditate în exces

Solul ideal este fertil, acid și fără umiditate în exces. Solul fertil se află la o adâncime de aproximativ 30 de centimetri. Cele mai multe plante îşi formează rădăcinile în acest sol, unde se găsește material organic. În cazul pomilor fructiferi, este bine ca solul să fie adânc de cel puțin doi metri. Solul de suprafață trebuie să fie moale și bine drenat. Nivelul pH-ului ar trebui să fie de 5,8 – 6,5. Ca îngrășământ, se poate folosi azotul.

Cum alegem cel mai bun pom şi cel mai potrivit loc pentru plantat

Cel mai important lucru este să ţinem cont de ce fel de pom plantăm. De asemenea, trebuie să ne gândim cât i se va dezvolta coroana în diametru, dar şi unde îl vom poziţiona, în grădină sau în terenul ales pentru livadă. Unele specii de pomi nu se autopolenizează, deci este nevoie de măcar două exemplare. Unele, cum ar fi nucul, sunt toxice pentru alte plante. Unele au talie mică, fiindu-le suficient un metru pătrat. Altele au nevoie de peste 20 de metri pătraţi. Unor specii le place soarele, altora umbra. Toate aceste lucruri trebuie să fie luate în seamă.

Distanța de plantare trebuie să fie de cel puțin 3,5 metri

Distanța de plantare trebuie să fie de cel puțin 3,5 metri. Gropile trebuie să aibă dimensiunea de 60x60x60 cm. Distanța între pomi este de 5×5 metri pentru vișin și cireș, de 3×4 metri pentru cais și de 4×4 pentru prun.

Condițiile de care are nevoie o livadă

Temperatura este foarte importantă. Pomii fructiferi au nevoie de 150 de zile pe an cu temperaturi de peste zero grade. Mărul, prunul și părul sunt specii mai tolerante față de condițiile mai puțin prielnice, dar toți pomii fructiferi au nevoie de soare și de un sol bine drenat.

De ce trebuie să mai ţinem seama la plantarea pomilor

Trebuie ţinut seama şi de faptul că rădăcinile au nevoie de o anumită umiditate. Odată extrase din stratul protector, se pot repede deshidrata. În felul acesta există riscul să ajungem acasă cu un pom care nu mai are nicio şansă să devină pomul roditor pe care ni-l dorim. În cazul în care vreţi să transportaţi puieţii cale mai lungă, ar fi bine să aibă rădăcinile într-o pungă cu pământ sau nisip umed. Sau măcar într-o pungă umezită. Tot la pornirea în vegetaţie, în primăvară, pomii au nevoie şi de tratamente specifice, pentru a-i feri de boli şi dăunători. Un bun specialist vă va indica, încă de la achiziţionarea materialului săditor, produsele necesare. Tot acum se efectuează şi lucrările de toaletare a coroanei. Un pom are nevoie de trei – patru ani pentru a avea forma specifică.

Intrarea pomilor pe rod depinde de mai mulți factori

Intrarea pomilor pe rod depinde de mai mulți factori, printre care specia, soiul, portaltoiul, sistemul de tăiere și îngrijirile date. La soiurile de măr bine altoite, fructificarea începe în primii doi – trei ani, iar în cazul părului altoit pe gutui, după trei – patru ani de la plantare. Prunul, vișinul, cireșul și caisul încep să rodească după patru – cinci ani de la plantare, iar piersicul după trei ani.

Ce pomi fructiferi pot fi plantați împreună

Caisul, cireșul, piersicul, prunul și mărul sunt pomi fructiferi care pot fi cultivați împreună în livadă. Pe de altă parte, mărul, prunul și vișinul pot fi plantați în zone mai reci, de deal, în timp ce caisul și piersicul au nevoie de mai multă căldură.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS