13.9 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinAutoCe autoturism a fost înmatriculat pentru prima dată în București și cine i-a fost proprietar

Ce autoturism a fost înmatriculat pentru prima dată în București și cine i-a fost proprietar

Ce autoturism a fost înmatriculat pentru prima dată în București și cine a fost proprietarul? Răspunsul se găsește la Muzeul Național de Istorie a României, care deține unul dintre cele mai vechi automobile existente în România: F.N. Herstal, fabricat în anul 1900, în Belgia, scrie Historia.

Automobilul este produs la Fabrique Nationale d`Armes de Guerre și poartă seria de fabricație 40. Acesta a fost primul vehicul înmatriculat în București, la începutul secolului trecut, purtând numărul 1B. 

Cine a fost proprietarul primului autoturism înmatriculat în capitală?

Proprietarul automobilului a fost Bazil George Assan (1880-1918), fiul industriașului care a construit în 1853, la București, prima moară acționată de un motor cu aburi, expusă acum la Muzeul Tehnic „Dimitrie Leonida”, conform MNIR.

Automobilul are o caroserie de tip faeton cu două locuri. Propulsia este asigurată de un motor bicilindric dispus transversal, în față. Motorul este pus în funcțiune prin acționarea unei manivele care, introdusă printre spițele roții stânga față, se cuplează la arborele cotit. Aprinderea se realizează prin scânteie electrică furnizată de două magnetouri de joasă tensiune. Un rezervor de gazolină este plasat sub bancheta pasagerilor, combustibilul ajungând printr-o conductă într-un «amestecător» (precursorul carburatorului).

Tot sub banchetă se află rezervorul de apă, răcirea fiind asigurată de un radiator de tip serpentină. Din păcate, carcasa metalică de protecție a acestuia nu mai există. Frâna de serviciu, cu bandă, acționează prin intermediul unei pedale asupra unui tambur fixat central, pe arborele de transmisie. Simultan, se realizează și decuplarea motorului de transmisie prin deplasarea curelei de pe tamburul fix pe tamburul liber. Frâna de mână acționează pe cei doi tamburi ai punții spate.

Citește și: Locul unde s-a născut vinul sau „licoarea zeilor”. Cum au ajuns oamenii să îl bea

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS