12.3 C
Craiova
duminică, 12 mai, 2024
Știri de ultima orăMagazinLocul unde s-a născut vinul sau „licoarea zeilor”. Cum au ajuns oamenii să îl bea

Locul unde s-a născut vinul sau „licoarea zeilor”. Cum au ajuns oamenii să îl bea

Vinul a fost pe placul oamenilor încă de acum multe mii de ani și l-au considerat a fi o licoare magică. Motivul era acela că se simțeau ciudat după ce beau mult, deși nu știau nimic despre efectele alcoolului.

Oamenii au gustat vinul acum peste 10.000 de ani, când strugurii erau mult mai acri și mai mici.

De ce Georgia este locul unde s-a născut vinul? Cum era pregătit acolo?

Câteva studii serioase recente indică faptul că oamenii de acum peste 11.000 de ani ar fi început „domesticirea” viței de vie, alegând soiuri cu struguri mai dulci, scrie Hotnews. Acest lucru s-ar fi întâmplat simultan în Caucaz, dar și în regiunea Orientului Apropiat. Oamenii nu s-au ocupat intens de viță de vie doar pentru a face vin, ci și pentru a mânca strugurii.

  • Chiar și fără să aibă habar că vinul conține alcool, oamenii din vechime au rămas uimiți de cum li se schimbă starea de spirit după ce beau mai mult și de cât de diferit se comportă. Părea că se găsește ceva magic în băutură.
  • Un amplu studiu publicat în 2017 arăta că cele mai vechi dovezi ale preparării vinului datează de acum 8.000 de ani, din Georgia. În 2011 cele mai vechi dovezi găsite erau de acum șase milenii, din Armenia. Apoi s-au descoperit reziduuri și mai vechi în Iran (munții Zagros). Dar dovezile din Georgia sunt cu aproape un mileniu mai vechi.
  • Pentru a face vin, oamenii de acum 7-8.000 de ani aveau nevoie de trei lucruri esențiale: struguri sălbatici europeni, cereale (pentru a avea mâncare pe tot timpul anului) și vase (pentru a prepara, stoca și consuma vinul).
  • Vinul era preparat în Georgia în vase uriașe din argilă – numite qvevri – unele având multe sute de litri. Erau apoi îngropate pentru fermentare, iar procedeul este folosit și azi de „artizanii” georgieni.

Cum au început oamenii să facă încercări cu vinul și să-l bea

Foarte probabil că un strămoș al vinului a fost gustat prima oară de oameni în Paleolitic. Vorbim de peste 10.000 de ani. Atunci era suficientă o cavitate într-o piatră unde struguri sălbatici să fermenteze. Nu putea fi o băutură grozavă pentru gusturile noastre din prezent. Însă, pentru oamenii de atunci era ceva extraordinar, ce nu mai experimentaseră

Similar cu alte băuturi, și în cazul vinului se poate bănui că oamenii de acum peste 10.000 de ani au uitat struguri într-un recipient și, după mai multe zile i-au descoperit fermentând. Apoi au gustat și le-a plăcut cum s-au simțit. Câteva studii serioase recente indică faptul că oamenii de acum peste 11.000 de ani ar fi început „domesticirea” viței de vie. Ei au ales soiuri cu struguri mai dulci. Nu avem cum să știm când s-a întâmplat prima oară acest lucru.

Oamenii de știință au două teorii: fie că vița de vie a fost pentru prima oară „domesticită” în Caucaz (zona Georgia și Armenia), fie că avem două zone distincte (Caucaz și Semiluna Fertilă, în Orientul Apropiat). A doua teorie a câștigat teren în ultimii ani.

Citește și: Loto: Premii de peste 3 milioane de euro la extragerile de duminică

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS