13.7 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinSpielberg avea dreptate: Dinozaurii cu trei coarne au trăit și au murit împreună

Spielberg avea dreptate: Dinozaurii cu trei coarne au trăit și au murit împreună

Spielberg avea dreptate: dinozaurii cu trei coarne au trăit și au murit împreună. De la The Land Before Time la Jurassic Park, faimosul dinozaur cu coarne Triceratops este arătat trăind în turme. O descoperire recentă arată cinci dintre acești dinozauri care au trăit și au murit ca un grup.

De fapt, echipa de la Naturalis Biodiversity Center din Olanda căuta un Tyrannosaurus, în acea vară a lui 2013 în Wyoming. În schimb, au găsit un Triceratops. Și apoi au găsit altul. Și încă unul. Și alții. Săpăturile s-au transformat într-un proiect care avea să dureze mai bine de zece ani.

Cinci indivizi

În total, au dezgropat 1200 de oase și fragmente osoase, de la cel puțin cinci indivizi. O echipă de paleontologi și tehnicieni profesioniști și voluntari a petrecut ani de zile scoțându la lumină dinozaurii.

Paleontologul Jimmy de Rooij
Paleontologul Jimmy de Rooij

Un cercetător a fost angajat să studieze fosilele: cum au ajuns acești dinozauri morți împreună? Ce ne spun oasele lor despre viața și moartea lor? Acel cercetător a atins acum o piatră de hotar. Miercuri, 27 martie, paleontologul Jimmy de Rooij a primit titlul de doctor de la Universitatea din Utrecht, pentru cercetarea sa.

Strat subțire de rocă

„Materialul este de foarte bună calitate”, a spus De Rooij despre povestea cu dinozauri în teza sa de doctorat. „Acest lucru ne-a permis să arătăm că acești triceratops au crescut foarte lent, de exemplu.” Detaliile patului osos indică faptul că cei cinci dinozauri au murit împreună, posibil îngrădiți într-o mlaștină. Sunt într-un strat subțire de rocă, fără oase de alte specii.

Întrebări noi

Cercetările asupra proprietăților fizice și chimice ale sutelor de dinți de triceratops vorbesc despre o existență migratoare – una care a fost aceeași pentru toți cei cinci dinozauri. Cu alte cuvinte: această specie de dinozaur a făcut echipă, cel puțin ocazional. „Și asta, desigur, duce la tot felul de întrebări noi”, spune De Rooij: „Cât de complex a fost acest comportament social, exact?”, potrivit www.uu.nl.

Expoziţie

Supervizorul lui De Rooij, prof. Anne Schulp (Universitatea Naturalis/Utrecht), este foarte fericită de susccesul proiectului. „Naturalis, muzeul național de istorie naturală al Țărilor de Jos, are acum cel mai mare triceratops găsit din lume. Universitatea din Utrecht are primul doctor Triceratops din Țările de Jos. Munca lui De Rooij nu a avut ca rezultat doar lucrări de cercetare, ci și o expoziție despre descoperirile sale. Începând cu luna octombrie, expoziția va începe la Naturalis. Apoi va începe turneul mondial – unde cei cinci triceratopi vor fi expuși așa cum au trăit și au murit acum 67 de milioane de ani: împreună.”

Citește și: Cine ne reprezintă la European Money Quiz

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS