18.4 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinPerseidele apar din nou pe cer la noapte

Perseidele apar din nou pe cer la noapte

Perseidele, ploaia de stele așa cum mai sunt cunoscute, vor atinge faza maximă vineri noapte. Spre deosebire de alți ani, momentul coincide și cu Luna Plină.

Perseidele sunt un curent de meteori care au loc în fiecare an aproape la jumătatea lunii august.

Numele de Perseide, provine din constelația de unde vin și reprezintă unul dintre roiurile de meteori care au activitate într-un an, potrivit astro-urseanu.ro.

Dâra luminoasă care se observă pe cer este lăsată de o particulă cu diametru de sub 1mm care provoacă scântei în aer atunci când intră în atmosfera Pământului.

Acea dâră luminoasă este vizibilă câteva secunde și științific poartă denumirea de meteor iar particula de praf cosmic care arde în atmosferă se numește meteoroid, iar bucata care cade uneori pe Pământ se numește meteorit.

Ploaia de meteoriți

Fenomenul Persidelor începe în fiecare an, pe 17 iulie și se încheie pe 24 august, însă maximul curentului se va atinge în noaptea de 12 spre 13 august 2022, la ora 4, ora locală a României.

Din cauza faptului că pe 11 august 2022 ar loc fenomenul de lună plină, acest lucru va îngreuna observarea perseidelor.

Astronomul de la NASA, Bill Cooke a declarat că în anii trecuți, în America de Nord se vedeau între 50 și 60 de meteori pe oră, dar anul acesta, din cauza lunii pline se vor putea vedea între 10 și 20 pe oră, potrivit scitechdaily.com

Cooke spune că perseidele sunt resturile cometei SWIFT-Tuttle, un bulgăre compus din gheață, rocă și praf care orbitează Soarele la fiecare 133 de ani.

Potrivit datelor, cometa a fost identificată prima dată în 1862, însă ploaia de meteoriți a fost văzută în perioada Evului Mediu.

Evenimentul anual a ajuns să fie cunoscut sub numele de „lacrimile lui Laurențiu” și face referire la Sfântul Laurențiu, ultimul dintre șapte diaconi ai bisericii romane care a fost chinuit de împăratul Valerian în august 258.

Ultima dată, cometa a fost văzută în 1992 și va putea fi observată din nou în 2125.

Perseidele sunt vizibile mai ales în zonele cu puțină lumină arficială. Astronomii îi sfătuiesc pe pasionații de meteori să iasă în afara marilor orașe, pentru un efect maxim.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS