17.3 C
Craiova
miercuri, 17 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinUn muzeu de artă din New York a returnat Nepalului două sculpturi din lemn furate

Un muzeu de artă din New York a returnat Nepalului două sculpturi din lemn furate

The Rubin Museum of Art din New York a declarat săptămâna aceasta că va returna două artefacte antice despre care cercetătorii cred că au fost furate din situri religioase din Nepal, în urma unei analize a provenienţei obiectelor, informează News.ro.

Grupul de activişti care urmăreşte bunurile culturale nepaleze furate, Nepal Heritage Recovery Campaign, a cerut muzeului să returneze cele două sculpturi din lemn, după ce în septembrie le-a identificat ca fiind furate, scrie artnews.com

Unul dintre obiecte, un element ornamental care a făcut odată parte dintr-un complex de temple din secolul al XVII-lea din Patan, numit Yampi Mahavihara, a intrat în colecţia muzeului în 2010. Celălalt, o sculptură din secolul al XIV-lea a unei zeităţi feminine Gandharva în timp ce zboară, a intrat în colecţia muzeului în 2003. Iniţial, a făcut parte din decorul unei ferestre a mănăstirii Itum Bahal din Valea Kathmandu.

Obiectele au fost predate, marţi, consulului general Bishnu Prasad Gautam, care le-a primit în numele guvernului nepalez. 

Muzeul newyorkez, care are o colecţie dedicată artei şi artefactelor din Himalaya, efectuează o revizuire completă a provenienţei artefactelor sale. Acest proiect a fost iniţiat cu cercetători în 2016.

Campania The Nepal Heritage Recovery a jucat un rol important în returnarea altor relicve furate, unele aflate în mari muzee din SUA, inclusiv Muzeul Metropolitan de Artă, Muzeul de Artă din Dallas şi Muzeul de Artă din Denver.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS