16.6 C
Craiova
miercuri, 1 mai, 2024
Știri de ultima orăMagazinÎn Ajun de Crăciun este pomenită Sfânta Cuvioasă Muceniță Eugenia

În Ajun de Crăciun este pomenită Sfânta Cuvioasă Muceniță Eugenia

Potrivit Calendarului Creștin Ortodox, astăzi, 24 decembrie, este ultima zi din Postul Crăciunului, iar Biserica Ortodoxă Română o pomenește pe Sfânta Cuvioasă Muceniță Eugenia.

Sfânta Cuvioasă Muceniță Eugenia era originară din Roma, însă a locuit în Alexandria o bună bucată din viață, întrucât tatăl ei a primit de la împărat o înaltă dregătorie. Ajunsă în Alexandria, Sfânta s-a îmbrăcat bărbătește și și-a părăsit părinții, deoarece voia să ducă o viață creștină. După ce a primit sfântul botez și-a tuns părul și a intrat la o mănăstire sub numele de Eugeniu.

Călugării îi apreciau truda și au numit-o stareț, însă într-o zi o femeie numită Melantia s-a îndrăgostit de Eugeniu și l-a îndemnat la păcate trupești. Fiindcă a fost refuzată, femeia s-a dus la prefectul orașului, tatăl Eugeniei și a depus plângere contra stareț, motivând că a vrut să o necinstească.

În cadrul procesului, Sfânta a fost făcută în fel și chip până n-a mai răbdat. S-a ridicat și conform creștinortodox.ro, aceasta ar fi zi următoarele: „Se cuvine ca noi călugării să suferim cu mulțumire, ocările, batjocura și chinuirea trupului. Dar pentru a nu se face de batjocură haina călugărească, iată vă spun că sunt femeie! Sunt fiica judecătorului. Judecătorul este preaiubitul meu tată. Soția lui e mama mea. Aceștia de lângă mine mi-s frați, nu-i numesc robi.” La auzirea acestor vorbe, toți au rămas încremeniți, iar Melantia a fost pedepsită de Dumnezeu prin arderea casei până la temelie.

Părinții Eugeniei au decis să primească sfântul botez și l-au cinstit pe Hristos întreaga viață. Sfânta Cuvioasă Muceniță Eugenia a trecut la îngeri, deoarece nu a vrut să se închine idolilor păgâni, purtându-i o mare dragoste lui Iisus. Astfel, acesteia i s-a tăiat capul cu sabia și a plecat la ceruri lângă doritul ei Mire.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS