24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăMagazinCum reciclăm resturile vegetale din gospodărie

Cum reciclăm resturile vegetale din gospodărie

Există o mulţime de motive pentru a recicla resturile vegetale. Scăpăm de gunoiul din grădină, îmbunătăţim solul, protejăm plantele, e gratis şi, nu în ultimul rând, e ecologic. E o metodă bună de a obţine legume şi fructe sănătoase chiar din grădina ta despre care ne învaţă casa-gradina.ro.

Din resturile vegetale din gospodărie putem face compost: un îngrăşământ bio pe care inclusiv mama natură îl întrebuinţează cu succes acolo unde oamenii nu se bagă.

Acest tip de îngrăşământ este rezultatul unui proces lent de descompunere a resturilor vegetale, în urma căruia structura solului se modifică, devenind mult mai bogat în humus. Un sol bogat în humus înseamnă plante care cresc mai repede, mai sănătoase, mai rezistente, mai puternice (în procesul de descompunere, anumite microorganisme şi ciuperci produc substanţe antibiotice capabile să distrugă dăunatorii şi agenţii patogeni).

Cum obţinem un compost de calitate

În natură, humusul (acel tip de sol uşor, afânat şi bogat în substanţe nutritive, care poate fi găsit în pădure) apare prin descompunerea lentă a substanţelor organice. Producerea compostului este un procedeu similar, doar că mult mai rapid.

Resturile vegetale transformate în compost îmbunătățesc solul, iar microorganismele pe care le conţin adaugă cantităţi de nitrogen, potasiu şi fosfor, astfel încât nu mai este nevoie de utilizarea îngrăşămintelor chimice. Nu în ultimul rând, prin reciclarea lor vei contribui la reducerea cantităţii de deşeuri.

În primul rând, grămada pentru compost trebuie amplasată direct pe sol (eventual pe un pat de crengi, pentru ca aerul să circule mai uşor). Platformele betonate nu sunt indicate pentru că inhibă procesul de descompunere, aşa că organismele vii din sol nu mai pot să dea năvală şi să îşi facă treaba.

Grămada nu trebuie să fie o grămadă în sensul propriu, poţi face compost în lăzi de lemn, butoaie, vase prin care să circule aerul, esenţial este doar contactul direct dintre resturi şi sol şi un pic de umbră deasupra. De asemenea, poţi să şi acoperi grămada, dar având grijă la acelaşi lucru: lasă aerul să circule. O poţi acoperi cu paie, pământ, tulpini de cartofi. Nu folosi folie din plastic, nu este nici sănătos, nici estetic).

Orice material biodegradabil este bun pentru compost

Pentru obținerea compostului, aproape orice material biodegradabil este bun. Unele dintre ele sunt bogate în carbon (precum frunzele uscate, paiele, rumeguşul şi coaja de copac), altele în nitrogen (materialele verzi precum iarba sau resturile vegetale din bucătărie). Proporţiile de carbon şi nitrogen prezente în compost vor influenţa viteza de descompunere. Proporţia optimă este de 25 părţi de material bogat în carbon la o parte material bogat în nitrogen. Prea mult carbon va face ca grămada să se descompună încet, în timp ce prea mult nitrogen va cauza un miros neplăcut.

Resturi vegetale din grădină și din bucătărie

Din bucătărie putem folosi resturi de fructe, de legume, pliculeţe de ceai, zaţ de cafea, iar din sobe – cenuşă de lemn. Deși nu sunt vegetale, în compost pot fi amestecate și coji de ouă pisate.

Din grădină putem utiliza pentru obţinerea compostului plante ofilite, ace de conifere, iarbă tăiată, paie şi fân, rumeguş şi aşchii de lemn, scoarţă măcinată. De asemenea, deși nu sunt resturi vegetale, gunoiul animalier (provenit numai de la animalele erbivore!) contribuie la îmbogățirea compostului cu substanțe nutritive.. Gunoiul animal nu trebuie folosit niciodată direct în strat, deoarece este acid şi arde rădăcinile sensibile.

Nu folosi plante bolnave, iar buruienile trebuie curăţate bine de seminţe, pentru că atât bolile, cât şi unele seminţe de buruieni supravieţuiesc procesului de descompunere şi vor ajunge din nou în grădină.

Locul potrivit pentru grămada de compost

Resturile organice se vor descompune oricum, însă un loc bun poate grăbi procesul. Alege un loc fără denivelări, bine drenat şi însorit, iar dacă vrei să foloseşti şi resturile de la bucătărie, unul cât mai aproape de casă. Dacă nu ţii foarte mult la aspect, poţi forma o grămadă de resturi direct pe sol. Altfel, poţi opta pentru ţarcuri din lemn sau recipiente pe care le poţi face chiar tu sau pe care le poţi cumpăra din raioanele de grădinărit ale magazinelor mari.

Aerare şi utilizare

Este indicat ca o dată pe lună să descoperi grămada şi să întorci straturile din ea pentru a pătrunde mai mult aer în interiorul ei. Aerarea prin întoarcerea frecventă a straturilor este garanţia unui compost de calitate. Odată finalizat procesul de descompunere, compostul va avea aspectul unui pământ uşor, cu miros proaspăt, reavăn.

Este indicat să îl împrăştii toamna pe suprafaţa de cultivat, pentru că astfel va putea trece şi prin procesul de îngheţ. Trebuie aplicat cu măsura, pentru a evita sufocarea terenului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS