Comisia Europeană: statele membre UE vor fi verificate anual cu privire la respectarea statului de drept
Comisia Europeană: statele membre UE vor fi verificate anual cu privire la respectarea statului de drept

Statele membre ale Uniunii Europene vor fi verificate anual în ceea ce priveşte respectarea statului de drept. Aceasta este o nouă încercare a Bruxellesului de a împiedica guvernele naţionale să intervină în sistemele judiciare, informează adevărul.ro

„Comisia prezintă, astăzi, o serie de iniţiative concrete grupate în jurul a trei piloni: promovarea unei culturi a statului de drept; prevenirea problemelor legate de statul de drept şi oferirea unui răspuns eficient în cazul încălcărilor statului de drept. În calitate de gardian al tratatelor, Comisia Europeană are un rol unic. Însă, toate instituţiile Uniunii şi statele membre sunt responsabile de garantarea respectării statului de drept ca valoare fundamentală a Uniunii noastre. În plus, un răspuns eficient necesită şi, sprijinul societăţii civile. De asemenea, Comisia face apel la toate părţile să acţioneze în acest sens”, arată reprezentanţii Comisiei Europene într-un comunicat de presă.

Ursula von der Leyen, noul preşedinte al CE, a spus că susţine „un mecanism al statului de drept“ în UE. Informațiile referitoare la acest mecanism au fost prezentate într-un document politic publicat de către vicepreşedintele Comisiei, Frans Timmermans. Acesta este un critic vehement al schimbărilor din sistemul judiciar din ţări precum Polonia, Ungaria sau România.

Timmermans a anunţat că prima în drepturi, Comisia Europeană va publica un raport anual privitor la statul de drept. Acesta va viza toate statele membre. Raportul îşi propune să ajute la detectarea „problemelor care pot apărea cu referire la statul de drept“. 

Comisia Europeană a transmis că va trece la noi paşi în procedura sa legală împotriva Poloniei, în legătură cu mai multe legi care permit ca decizii ale judecătorilor de la tribunale ordinare să fie supuse unor anchete sau sancţiuni.

Autor: Aurelian Marian Soare