5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinA murit Johnny Clegg, cântăreţul şi activistul împotriva discriminării rasiale

A murit Johnny Clegg, cântăreţul şi activistul împotriva discriminării rasiale

Johnny Clegg, cântăreţul şi activistul împotriva discriminării rasiale, a murit marţi la vârsta de 66 de ani, anunţă BBC.

Muzicianul a încetat din viaţă la Johannesburg, după o lungă luptă cu cancerul pancreatic. A fost diagnosticat cu cancer în 2015. Supranumit ”Zulu alb”, Clegg a fost unul dintre criticii cei mai vocali ai politicii de apartheid impusă în Africa de Sud până în 1994. Muzicianul de origine britanică este cunoscut pentru piesele în care a combinat muzica occidentală şi acordurile tradiţionale Zulu. Cea mai cunoscută piesă a sa, Asimbonanga, a fost lansată în 1987. Aceasta era dedicată lui Nelson Mandela, în acel moment încă în închisoare, potrivit Mediafax.ro.

A învăţat să cânte şi să vorbească Zulu

Clegg, albul care a învăţat să cânte şi să vorbească Zulu, a fost simbolul Africii de Sud democratice. A fost invitat să cânte şi la ceremonia organizată pentru înmormântarea lui Mandela, în 2013. Cariera sa, întinsă pe mai bine de patru decenii, a debutat cu trupa Juluka, pe care a format-o împreună cu chitaristul de culoare Sipho Mchunu. Muzica sa a fost la început interzisă la radio şi, până la căderea apartheidului apariţiile sale live erau supuse restricţiilor politice.

Autor: Valentina Grădinaru

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS