Mașinile Google, din nou în România

Vara aceasta, 31 de orașe din România vor fi străbătute de mașinile Google Street View care vor actualiza imaginile de pe Google Maps, informează startupcafe.ro

Dan Oroș, head of marketing pe România la Google și YouTube, a explicat pentru StartupCafe cum funcționează tehnologia care transformă lumea înconjurătoare în imagini, cum sunt fotografiate locurile în care nu pot ajunge mașinile Google ― precum Delta Dunării sau interiorul Palatului Parlamentului, dar și cum poate ajuta Google Maps afacerile.

Street view este disponibil în România din 2010. În 2012 am reușit să acoperim întreaga țară, iar pe parcurs actualizăm deoarece infrastructura se schimbă. În aceste 3 luni vom ajunge în 31 de orașe, începând cu cele mai mari – București, Cluj, Iași, Timișoara, dar și orașe mai mici cum ar fi Botoșani sau Bârlad”, explică Dan Oroș.

Camera montată pe plafonul mașinii Google Street View are 15 obiective şi poate realiza fotografii panoramice la 360 de grade. Acolo unde mașinile nu pot să ajungă ― zone pietonale, parcuri sau obiective turistice ― imaginile sunt realizate cu ajutorul unui dispozitiv portabil.

Acolo unde mașina nu poate să ajungă, cum ar fi zone pietonale, parcuri, diferite obiective turistice, folosim un dispozitiv care se numește Tracker. Acesta e ca un rucsac pe care este montată această cameră care face fotografii 360° în zonele respective”, spune reprezentantul Google.

Street View în Delta Dunării: de la mașinile Google la bărci

Delta Dunării este disponibilă în Street View pe Google Maps și pot fi parcursă de orice persoană din lume, cu o conexiune la internet. Delta este prezentă cu toate frumusețile ei, de la rute navigabile la lacuri și canalele acoperite de vegetație, de la păsări și floră, la arhitectură locală și sate înconjurate de ape. 

„Anul trecut, Tracker-ul a ajuns și în Delta Dunării. A fost unul dintre cele mai interesante proiecte pentru că s-au acoperit peste 1500 de kilometri de drumuri și de canale din Deltă. Practic camera a călătorit cu mașina, cu barca, dar și cu căruța în deltă. E o oportunitate extrem de bună pentru toți străinii sau românii care încă nu au fost în deltă să descopere aceste zone”, spune Dan.

Street View în Delta Dunării

Un explorator virtual poate admira pelicanii care își iau zborul de pe Canalul Trofilca, un canal mic, care șerpuiește printr-o pădure inundată, mlaștini și lacuri. Mai apoi se poate plimba pe canalul Șontea, printre vița de vie sălbatică și pe sub sălciile care atârnă deasupra canalului Rădăcinos,care crează un tunel de vegetație spectaculos.

Vederi panoramice și arhitectură

Câteva click-uri mai încolo peisajul se schimbă: un lac cu nuferi, stârci, egrete și pelicani. Iubitorul de păsări poate vedea cormoranii care se hrănesc pe Lacul Puiu sau poate „da o fugă” pe Laguna Sacalin. Pe uscat, poate explora arhitectura tradițională din Deltă în localitatea Letea sau se poate plimba pe străduțele înguste din Mila 23. La final, se poate relaxa pe plaja sălbatică din Sf. Gheorghe sau poate avea o vedere panoramică din vârful vechiului far din Sulina.

Utilizatorii pot încărca propriile imagini

„E important de menționat că street view conține atât imagini fotografiate de mașina Google, precum și de Tracker, dar și de către oameni obișnuiți care contribuie la Street View. Ei se pot duce în diferite zone ― pe vârful unui munte, la diferite obiective turistice ― să facă poze, iar acestea vor fi încărcate pe Street View”, explică Dan.

Reprezentanţii Google au prezent anul trecut diverse modalităţi în care tehnologiile de ultimă oră pot îmbunătăţi funcţiile şi aplicaţiile actuale, iar una dintre cele mai interesante utilizări vine din combinarea hărţilor din Google Maps cu realitatea augmentată.

Autor: Aurelian Marian Soare