19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinLegume pe care poți să le crești în balcon

Legume pe care poți să le crești în balcon

Dacă stai în apartament, află că este posibil să creşti anumite legume chiar la tine acasă. Trebuie să stii că nu este cea mai uşoară metodă şi nici să nu te aştepţi la culturi uriaşe! În balcon nu vei obține o producție prea mare, însă satisfacția de a consuma produsele crescute chiar de tine și prospețimea acestora merită efortul, potrivit casoteca.

Verdețurile se pretează cel mai bine pentru a fi crescute în ghivece, în balcon. Poți planta pătrunjel, mărar, mentă, busuioc, țelină, leuștean cimbru etc. Dacă aveți ghivece mai mari și spațiu în balcon, puteți planta și ridichi, ardei iute, ceapă, usturoi, roșii cherry sau chiar căpșuni. Acestea din urmă se pretează cel mai bine la ghivecele pe care le puteți fixa în afara balconului, în aer liber.

Cu toate acestea, partea bună este că poţi controla apa, solul şi fertilitatea. Din nefericire, bolile şi insectele ar putea să atace plantele, dar din moment ce acestea sunt chiar sub nasul tău, poţi controla uşor problema.

Iată câteva sfaturi pentru cultivarea legumelor în apartament:

Foloseşte un mix de pământ, nu sol direct din grădină.

Ghivecele sau vasele în care vrei să plantezi trebuie să aibă un bun sistem de drenaj şi să fie de mărime potrivită pentru legumă. Spre exemplu, rădicinile verdeţurilor au nevoie de o adâncime de doar cinci centimetri, în schimb, rădăcinile roşiilor, au nevoie de o adâncime de cel puţin 30 de centimetri.

Este recomandat să folosiți pământul de flori, de la supermarket. Ideal ar fi să adăugați și gunoi de grajd (se găsește și în comerț), de preferință vechi de cel puțin trei ani. Amestecul ideal este de două treimi de pământ de flori și o treime de gunoi de grajd. Se poate adăuga și nisip sau pietriș, dacă amestecul este prea dens.

O altă metodă de a vă asigura că “recolta” o să fie una reușită este să plasați și un ghiveci cu crăițe printre cele cu verdeață sau legume. Crăițele atrag insecte precum gărgărițe sau crisopa care se hrănesc cu păduchii de frunze, protejând astfel plantele. De asemenea, mare atenție la furnici. Furnicile nu atacă plantele, însă protejează păduchii de frunze cu ale căror secreții se hrănesc.

Morcovii se acomodează uşor mediului din apartament.

Morcovii rotunzi sunt cei mai uşor de cultivat în apartament şi asta pentru că au nevoie de mai puţin spaţiu şi cresc repede. Pentru acest tip de legumă ai nevoie de recipiente lungi, de formă dreptunghiulară. Secretul unei bune perioade de germinare este să păstrezi solul umed. Acoperă uşor seminţele cu pământ umed, dar nu prea mult, deoarece ai putea opri procesul de germinare. Seminţele ar trebui să germineze în circa două săptămâni, iar numărul de zile până la maturitate depinde de tipul de morcovi pe care îl cultivi.

Roșii cherry sau roșii pitice

Sunt cele mai potrivite pentru apartament și le poți cultiva pe balcon, fără prea mult efort. Singura condiție ar fi să ai grijă să primească lumină pentru că au mare nevoie de ea. Mai au nevoie de araci pentru sprijin și un ghiveci destul de adânc. Roiile cherry au avantajul de a crește direct din semințe aruncate într-un pământ fertil. Te poți bucura de ele apoi în salate, supe, sosuri și la toamnă le poți conserva sub formă de murături.

Castraveți

Asigură câte un ghiveci încăpător pentru fiecare cuib plantat și dă-le voie să se cațere pe pereți. Vor crește mai bine, nu îți vor ocupa balconul și îi poți culege mai ușor.

Lăptuca sau orice alt tip de salată

Lăptuca sau orice alt tip de salată sunt plante care cresc rapid şi nu au rădăcini adânci. În plus, după recoltare, acestea vor continua să crească. Alege un vas care să fie adânc de circa cinci-zece centimetri şi umple-l cu sol umed. Presară seminteţele şi apasă-le uşor în suprafaţa solului. Udă-le pentru a păstra solul umed, iar perioada de germinare durează circa o săptămână. Lasă plantele să crească circa 10-15 centimetri înainte de recoltare. Taie sau rupe frunzele exterioare şi lasă centrul mijlocului să tot crească.

Ardeii iuți

O rezervă de ardei iuți pentru condimentarea mâncărilor picante este întotdeauna binevenită. Planta are un aspect de arbust, puternic ramificat, iar ardeii roșii, galbeni sau verzi creează un decor interesant și colorat. Pentru a avea o plantă sănătoasă, este important să alegi un ghiveci de minim 25 cm pentru a avea loc să se dezvolte. Ai grijă, de asemenea, să alegi un sol bine drenat și fertil și să pui ghivecele la loc însorit.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS