6.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăMagazinTrucuri pentru a păstra alimentele proaspete mai mult timp

Trucuri pentru a păstra alimentele proaspete mai mult timp

O mare parte din risipa alimentară poate fi evitată cu ajutorul unor mici trucuri menite să mențină mâncarea proaspătă pentru mai mult timp și să te ajute să faci economii.
Anual, o familie din România aruncă la gunoi aproximativ 170 kg de mâncare, țara noastră situându-se pe unul din primele locuri în Europa la capitolul risipă de hrană. Se aruncă cel mai des carne, fructe, legume, lactate, dar și produse de panificație. Multe din alimentele care ajung în coșul de gunoi sunt nedesfăcute.
Din fericire, o mare parte din risipa alimentară poate fi evitată cu ajutorul unor mici trucuri menite să mențină mâncarea proaspătă pentru mai mult timp și să te ajute să faci economii atunci când mergi la cumpărături. Iată câteva sfaturi prețioase cu ajutorul cărora poți reduce considerabil cantitatea de alimente pe care o arunci săptămânal.
1. Asigură-te că temperatura din frigider este cea potrivită. Frigiderul sau combina ta frigorifică trebuie să funcționeze la o temperatură cuprinsă între trei și patru grade Celsius. În această ambianță, mâncarea este păstrată mai proaspătă pentru o perioadă mai îndelungată, fără să înghețe.
2. Verifică data de expirare a produselor în momentul în care le cumperi. Este în regulă să cumperi alimente care urmează să expire în două-trei zile, cu condiția să le consumi pe acestea primele.
3. Gătește cu ce ai în frigider. Ține cont de data de expirare a alimentelor și atunci când încerci să încropeşti o masă cu ce mai găsești prin frigider și în cămară. De exemplu, dacă ai o pungă cu spanac care este pe cale să expire, o poți folosi pentru a prepara un spanac cu ou sau o salată ușoară.
4. Tapetează cutiile de depozitare din frigider (în care păstrezi legumele sau fructele) cu șervețele de bucătărie. Acest truc te poate ajuta să menții alimentele proaspete mai mult timp, întrucât șervețelele absorb umezeala în exces care favorizează procesul de mucegăire a fructelor sau legumelor.
5. Spală fructele de pădure cu apă și un strop de oțet înainte de a le pune la frigider, pentru a le păstra proaspete. Depozitează-le fie în ambalajul în care le-ai cumpărat, fie într-o pungă ermetică, și ai grijă să le amplasezi în spatele frigiderului, acolo unde temperatura este cea mai scăzută.
6. Salata verde care și-a pierdut aspectul proaspăt, dar care este încă bună de consum, poate fi revitalizată dacă o ții câteva minute în apă cu gheață.
7. Pentru a păstra morcovii, ridichile și țelina proaspete pentru mai mult timp, feliază-le și pune-le într-un borcan cu apă înainte să le bagi la frigider. Vei fi surprinsă cât de bine se păstrează astfel aceste legume.
8. Păstrează merele separat de alte legume și fructe. Aceste fructe emană etilenă, care favorizează putrefacția mai rapidă a altor alimente.
9. Nu separa bananele din ciorchine înainte de a le depozita, întrucât acest lucru le face să se strice sau să se înmoaie mai repede. Păstrează-le pe toate la un loc, la temperatura camerei, până când sunt coapte. Atunci când observi că au început să se înnegrească, le poți folosi pentru a prepara o pâine cu banane sau un smoothie.
10. Atunci când cumperi avocado necopt, cel mai bine este să îl depozitezi la temperatura camerei până când se coace. Apoi, dacă nu intenționezi să îl gătești în următoarele două-trei zile, îl poți pune la frigider, pentru a evita alterarea lui.
11. Un borcan de sticlă este cel mai bun depozit pentru ierburile proaspete. Ceapa, usturoiul sau pătrunjelul îşi vor păstra aroma pentru o lună dacă sunt ţinute astfel.
12. Dacă ţi-ai cumpărat o cantitate mai mare de lapte, o poți congela. Goleşte puţin sticla sau punga de lapte înainte de congelare pentru că va creşte în volum. Cel mai indicat este să congelezi laptele proaspăt şi poți să îl păstrezi în congelator între patru şi șase săptămâni.
13. Sosurile rămase pot fi păstrate în pungi destinate congelării. Se toarnă într-o astfel de pungă şi se depozitează la congelator.
14. Merele îşi păstrează gustul pentru o perioadă foarte lungă dacă sunt ţinute la frigider. Singurul lucru de care trebuie să ţii cont este că ele nu trebuie puse împreună, potrivit Bright Side.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS