6.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăMagazinUn fost ofiţer naval a bătut recordul pentru cea mai adâncă scufundare în Groapa Marianelor unde a descoperit resturi de plastic

Un fost ofiţer naval a bătut recordul pentru cea mai adâncă scufundare în Groapa Marianelor unde a descoperit resturi de plastic

Un explorator american a bătut recordul pentru cea mai adâncă scufundare cu un submarin şi a descoperit pe lângă creaturi oceanice şi deşeuri plastice, între care resturile unei pungi de plastic şi ambalaje, potrivit cunoştelumea.

Victor Vescovo, fost ofiţer naval, a coborât aproape 10.927 metri în cel mai adânc loc de pământ, Groapa Marianelor din Oceanul Pacific, depăşind astfel cu 16 metri recordul pentru cea mai adâncă scufundare – care a avut loc în 2012 şi l-a avut ca protagonist pe regizorul candian James Cameron.

El a explorat abisurile timp de 4 ore şi a luat mai multe probe de crustacee şi sedimente, dar şi de resturi artificiale ce par a fi plastic. Este a treia coborâre în abisurile oceanului, după cea din 1960 a echipei alcătuite din locotenentul în marină Don Walsh şi inginerul suedez Jacques Piccard pe batiscaful Trieste şi cea din 2012 a regizorului James Cameron, care s-a aflat singur la bordul unui submarin.

Don Walsh, primul dintre exploratorii zonei a fost invitat alături de echipa de expediţie. Pe parcursul expediţiei Vescovo şi echipa sa au făcut cinci scufundări în „cele mai adânci şi aspre regiuni ale oceanului”, folosind şi sonde robotizate pentru zonele greu accesibile.

Echipa crede că a descoperit patru noi specii de crustacee similare creveţilor numite amfipode, la 7000 de metri au dat peste o echiură (spoon worm), iar la 8000 de metri peste un peşte sabie roz. Ei au mai luat mostre de aflorimente viu colorate cel mai probabil generate de microbii de la nivelul platoului oceanic.

Oamenii de ştiinţă vor testa creaturile colectate pentru microparticule de plastic – în condiţiile în care un studiu publicat recent a semnalat că acestea se găsesc peste tot, inclusiv în organismele animale din adâncuri.

Scufundarea face parte din ceea ce iniţiatorii săi au numit Expediţia celor Cinci Adâncuri – adică o serie de explorări în fiecare din cele cinci oceane ale lumii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS