Inteligenţa artificială, un posibil viitor star al industriei muzicaleComputerele nu vor umple probabil niciodată un stadion pentru un concert rock, dar sunt deja capabile să compună muzică şi fac acest lucru într-o manieră convingătoare, potrivit unei demonstraţii ce a fost realizată la Festivalul South by Southwest (SXSW) din Austin, un oraş din statul american Texas, informează AFP .

În realitate, un album întreg a fost deja conceput cu ajutorul unui program de inteligenţă artificială (AI), intitulat “I am AI” şi lansat în toamna anului trecut de Taryn Southern, actriţă şi cântăreaţă, care nu ştie însă să cânte la niciun instrument.

“Pentru primul cântec, m-am confruntat cu multe dificultăţi: scriam cuvintele, aveam linia melodică, dar îmi era destul de greu să compun muzica”, a explicat tânăra artistă în cadrul unei reuniuni organizate la South by Southwest, un festival aflat la confluenţa dintre cinematografie, muzică şi inovaţie tehnologică.

“În urmă cu doi ani, am auzit vorbindu-se despre muzica făcută de AI şi am cerut să fac un test cu Amper: în două zile, compusesem deja un cântec despre care aveam sentimentul că venea din mine însămi”, a relatat Taryn Southern.

Înfiinţată în 2014 la New York de un grup de ingineri şi de muzicieni, compania Amper face parte dintr-un colectiv de 10 start-up-uri care dezvoltă utilizări ale inteligenţei artificiale în domeniul muzicii. CEO-ul şi cofondatorul său, Drew Silverstein, nu are însă pretenţia să îi detroneze pe compozitorii umani.

Amper se sprijină de altfel pe o uriaşă bază de date pentru a crea fragmente muzicale. “Ideea este de a permite tuturor să se exprime prin intermediul muzicii, indiferent de profilul şi competenţele lor”, a declarat Drew Silverstein.

“Muzică funcţională”

Cu ajutorul unei interfeţe destul de simple, utilizatorul alege un gen muzical (rap, folk, pop…), o ambianţă (bucuroasă, tristă, energică) şi o durată. Maşina îi propune atunci un fragment, pe care utilizatorul poate să îl modifice după cum doreşte în funcţie mai mulţi parametri: instrumente, ritm, tonalitate, etc.

Piese precum “Pop corporate tender”, “Hip hop Trap sad”, rezultate ale experimentelor cu public făcute în Austin, nu au nimic de-a face cu succesele muzicale la scală planetară, dar au tonalităţi plăcute. Ele pot fi utilizate imediat pentru o muzică ambientală care ilustrează un videoclip sau un joc video, fiind lipsite de drepturi de autor. Este ceea ce specialiştii de la Amper au denumit “muzică funcţională”, în opoziţie cu “muzica artistică”.

Taryn Southern insistă asupra faptului că a modificat foarte mult piesele muzicale produse cu ajutorul Amper, obţinând până la 60 de versiuni diferite.

“Pentru mine, este doar un instrument pe care pot să îl utilizez în procesul meu creativ: eu sunt în continuare şefa. AI m-a forţat să ies din baza mea creativă, cu rezultate neaşteptate”, a declarat artista americană.


“0 şi 1”

Ea recunoaşte totuşi că s-a temut să nu fie “masacrată” atunci când albumul ei a fost lansat, însă a reamintit faptul că noile tehnologii utilizate în muzică au fost întotdeauna criticate la început, înainte de a deveni un fel de monedă curentă, după cum s-a întâmplat cu sintetizatoarele şi software-urile ce permit artiştilor să cânte corect în studiourile de înregistrări.

“Cred că vom auzi în curând multă muzică compusă de computere şi nu este nimic rău în asta. Însă computerele nu sunt creative, sunt doar 0 şi 1. Poezia generată de computere este cu adevărat oribilă!”, a spus Jay Boisseau, expert în inteligenţă artificială şi super-calculatoare, care lucrează pentru compania Dell.

Pentru Lance Weiler, scriitor şi cineast american care foloseşte AI pentru a-şi îmbogăţi operele, “colaborarea dintre o maşină şi artist este elementul important, ea permite îmbunătăţirea felului în care vă exprimaţi propria creativitate”.

Însă nici el nu consideră că maşina poate să creeze singură: “AI sfârşeşte întotdeauna prin a eşua pe undeva (…) E ca şi cum ai interacţiona cu un copil mic şi capricios, trebuie să implementezi proceduri pentru ca el să nu se rănească!”.

“AI este bună pentru toate sarcinile obiective, pentru lucrurile la care se poate răspunde cu ‘da’ şi ‘nu’: să conduci o maşină într-o manieră sigură, să recunoşti un chip. Pentru o experienţă artistică, este ceva diferit şi nu va fi niciodată perfect”, a subliniat Drew Silverstein.

Dar, în final, o maşină poate fi creativă sau nu?, a întrebat din public un muzician britanic, prezent la Festivalul SXSW.

“Rămâne un algoritm, oamenilor poate să le placă, dar nu este ceva complet nou. În stadiul artei actuale, nu poate fi vorba despre ceva ‘creativ’”, a tranşat Ray Boisseau.

“Nu încă!”, a răspuns imediat patronul companiei AmperComenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de vineri, 22 martie 2019

Actualitate

» Tudorel Toader a pregătit OUG care va permite celor condamnați înainte de noiembrie 2018 la completurile de 5 de la instanța supremă să depună contestație în anulare. Liviu Dragnea, printre beneficiari
» PNL Dolj: nu mai sunt bani pentru comunităţile locale
» Manfred Weber spune că Timmermans și socialiștii europeni ar trebui să sancționeze PSD, partid care e pe punctul de a legaliza corupția
» Restricții de circulație pentru autovehiculele cu masa mai mare de 7,5 tone la frontiera cu Ungaria
» Petiția pentru anularea Brexit-ului a ajuns la aproape 3 milioane de semnături
» Iohannis cheamă la consultări societatea civilă cu privire la organizarea unui referendum pe justiţie
» Grefierii din Craiova şi Târgu Jiu cer condiţii mai bune de muncă
» Restricții de circulație în Grecia
» Peste 1.500 de grefieri cer condiţii mai bune de muncă
» Premierul Dăncilă în vizită în SUA
» Uniunea Europeană: Amânare Brexit până la 12 aprilie
» Trafic restricţionat pe Autostrada A2 Bucureşti – Constanţa timp de două săptămâni
» Vâlcea: Restricţii de circulaţie pe DN 7

Dolj

» Ce riscuri sunt pentru elevii care abandonează şcoala
» Se opresc gazele pe trei străzi din Craiova
» Dolj: Patru medii de 10 la clasa a VIII-a şi nici una la clasa a VII-a, în urma rezultatului la simulare
» Continuă proiectul „De ce să sortăm gunoiul?“, la Biblioteca Judeţeană
» Tot podiumul pentru studenţii automatişti craioveni
» Brico Depôt vine mai aproape de clienți la nivel național, acum și în Craiova
» Dolj: Prinşi conducând fără permis
» Craiova: Zilele Elena Farago la cărticica pentru prichindei și copii mai măricei
» (FOTO, VIDEO) Craiova: Dosar penal pentru demolare fără autorizație a unei clădiri
» Cărţi funciare gratuite pentru locuitorii din 25 de localităţi doljene
» Craiova: Şoferii care au trecut pe roşu, sancţionaţi
» Dolj: Depistat în timp ce sustrăgea arbori din pădure
» Dolj: Pistol găsit în urma unei percheziţii
» Dolj: Prins băut la volan

Olt

» Corupere sexuală a unui minor într-un fast-food din Slatina
» Olt: Vizibilitate redusă pe DN 65 din cauza ceţii

Mehedinţi

» Sute de elevi au vizitat IPJ Mehedinţi
» Locuri de muncă vacante în Mehedinţi

Vâlcea

» Vâlcea: Agenţii de securitate, verificaţi de poliţişti
» Vâlcea: Transport ilegal de animale, depistat de poliţişti
» Incendiu violent într-o pădure din comuna vâlceană Mălaia
» Vâlcea: Cercetate pentru furt calificat

Sport

» Fotbal / Doljenii au luat 9 puncte din 9 în etapa a 19-a de la Liga a III-a, seria 3
» Simona Halep vs Taylor Townsend, în noaptea de vineri spre sâmbătă, după ora 00:30
» Fotbal / „Tineretul“ lui Rădoi a pierdut la limită cu Spania

Magazin

» Cel mai puternic antibiotic natural. Este folosit din vechime, dar mulți nici nu știu despre el
» Cuişoarele au puteri miraculoase
» Topul Fericirii în 2019. Unde se plasează România
» Hong Kong intenţionează să construiască o insulă artificială
» Deranjul din bucătărie te face să mănânci mai mult
» Rănile nevindecate din copilărie ne ghidează viața. Evită să îi spui copilului tău următoarele cuvinte!
» Inteligenţa artificială, un posibil viitor star al industriei muzicale
» Colonizarea Lunii și cucerirea Sistemului Solar
» Aproape 43% din teritoriul Uniunii Europene era acoperit de păduri în 2015
» 50 de lucruri uimitoare despre corpul uman
» Topul celor mai fericite ţări de lume. România – locul 48
» Astăzi se sărbătoreşte ziua mondială a apei

Top