10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinOamenii de ştiinţă au descoperit o bacterie care poate mânca poluarea şi genera electricitate

Oamenii de ştiinţă au descoperit o bacterie care poate mânca poluarea şi genera electricitate

Microorganismele incredibile descoperite în izvoarele termale din Parcul Național Yellowstone mănâncă poluarea și produc electricitate, potrivit Kudika.

O echipă de oameni de știință de la Universitatea de Stat din Washington a descoperit un tip de bacterii care „respiră” energie electrică în timp ce convertesc poluanții din apa din jurul lor. Aceste tipuri de microbi pot reprezenta cheia pentru rezolvarea a două dintre cele mai mari provocări cu care se confruntă omenirea – poluarea mediului și energia durabilă.

Izvoarele termale sunt gazdele bacteriilor care pot mânca toxine și respira electricitate. Apa fierbinte din acestea are o temperatură ridicată, variind între 43.3 și 93.3 grade Celsius. Recent, Abdelrhman Mohamed și colegii lui au capturat aceste microorganisme direct de la sursă pentru a le studia:

Aceasta a fost prima dată când astfel de bacterii au fost colectate în situ dintr-un mediu extrem precum un izvor fierbinte alcalin.” – a afirmat Mohamed, doctorand la Universitatea de Stat din Washington, potrivit brightvibes.com.

Echipa a fixat electrozi în apa din patru izvoare termale, lăsându-i acolo timp de o lună pentru a fi colonizați de către bacterii. După 32 de zile și o serie de investigații, au reușit să captureze bacteriile care iubesc căldura și care respiră electricitate prin suprafața solidă a electrozilor.

Cum pot aceste microorganisme să ajute la rezolvarea crize poluării și a cererii tot mai mari de energie?

Astfel de bacterii pot „mânca” poluarea prin transformarea poluanților toxici în substanțe mai puțin nocive și generarea de energie electrică în acest proces.

Aceste bacterii își transmit electronii în metale sau pe alte suprafețe solide, producând astfel un curent de energie electrică ce poate fi utilizat pentru aplicații cu putere redusă.” – a declarat dr. Haluk Beyenal, care a supervizat studiul.Majoritatea organismelor vii – inclusiv oamenii – utilizează electroni, care sunt mici particule încărcate negativ, într-un lanț complex de reacții chimice pentru a își încărca corpurile. Orice organism are nevoie de o sursă de electroni și de un loc în care să „activeze” acești electroni.

În timp ce noi oamenii ne luăm electronii din zaharuri din alimentele pe care le consumăm și îi transferăm în oxigenul pe care îl respirăm prin plămânii noștri, mai multe tipuri de bacterii își transferă electronii pe metale sau minerale folosind structuri asemănătoare părului care le ies din corp precum firele.

Condițiile naturale găsite în mediile geotermale sunt dificil de recreat în laborator, motiv pentru care noi am dezvoltat o nouă strategie să îmbogățim, în mediul lor natural, bacteriile care iubesc căldura.” – a adăugat Beyenal.

Chiar dacă fluxul de energie electrică poate fi utilizat în aplicații cu putere redusă, oamenii de știință lucrează de zor pentru a dezvolta ceva care să ajute atât la producerea energiei electrice, cât și la eliminarea poluanților.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS