10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazin11 ianuarie, Ziua Artei Fotografice

11 ianuarie, Ziua Artei Fotografice

Ziua Artei Fotografice din România se sărbătoreşte pe 11 ianuarie, data naşterii lui Carol Popp de Szathmári (1812 – 1887), recunoscut ca primul artist fotograf al României şi primul fotoreporter de război din lume.
Pictor şi fotograf, Carol Popp de Szathmári s-a născut la Cluj, în Imperiul Austriac. A studiat dreptul la Cluj, dar şi-a întrerupt studiile plecând să studieze pictura la Roma şi apoi la Viena, la Academia de Arte.
În 1840, după cum relatează George Potra în lucrarea sa Aspecte privind istoricul fotografiei în România, în Româia a fost adus primul aparat de fotografiat, un dagheriotip cumpărat de Colegiul Sfântu Sava, unde lucra în acel timp şi Szathmári.
Însuşi Szathmári a ţinut să specifice data în care a executat prima sa fotografie – noiembrie 1848.

Această este prima fotografie realizată în România şi se află în colecţia Cabinetului de Stampe al Bibliotecii Academiei, fiind una dintre nestematele acesteia.

În timpul Războiul Crimeii (1853-1856), Szathmári s-a aflat pe malul Dunării unde se dădeau lupte, în preajma Olteniţei şi a Silistrei, unde a imortalizat chipuri, bivuacuri, fortificaţii, combatanţi şi scene de luptă, devenind astfel primul artist fotograf al României şi primul fotoreporter de război din lume.
Carol Popp de Szathmári a murit la Bucureşti, în 3 iunie 1887.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS