9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinIkaria, locul unde oamenii uită să moară

Ikaria, locul unde oamenii uită să moară

Gregoris Tsahas, din Ikaria, a fumat un pachet de ţigări în fiecare zi, timp de 70 de ani. În fiecare zi merge la cafenea de două ori şi face o plimbare de un kilometru. A fost căsătorit timp de 60 de ani, iar acum glumeşte şi spune că şi-ar dori altă soție.
Bătrâneţea nu pare să fie „boală grea“ pentru locuitorii insulei greceşti Ikaria. Comunitatea restrânsă de pe insulă este vestită în întreaga lume nu numai pentru că oamenii depăşesc frecvent 90 de ani, ci mai ales pentru că la vârste foarte înaintate aceştia sunt activi şi rar ajung să se confrunte cu boli cardiovasculare, Alzheimer, demenţă sau cancer.
Micuţa insulă din nordul Mării Egee a devenit în ultimii ani obiect de studiu pentru echipe de cercetători din întreaga lume care încearcă să descopere motivele pentru care locuitorii Ikariei au parte de o viaţă lungă şi, mai ales, de ce sunt atât de feriţi de boli grave la anii bătrâneţii.
Un studiu arată că pe insulă riscul de boli de inimă este redus cu aproape 40%, conform theguardian.com.
Stamatis Moraitis este un bătrân grec, veteran de război, care a ajuns în anul 1943 în SUA, pentru tratament medical. Omul s-a stabilit în SUA, unde a lucrat, s-a căsătorit, a crescut trei copii. Însă, în 1976 a fost diagnosticat cu cancer la plămâni. Nouă doctori au confirmat diagnosticul şi i-au mai dat şase luni de viaţă. A ales să se întoarcă în Ikaria, locul natal, ca să fie îngropat alături de strămoşii lui. Împreună cu soţia lui, Elpiniki, s-a mutat aici. Şi-a regăsit vechii prieteni, cu care a început să bea vin zi de zi. Cum după o vreme s-a simţit mai bine, a început să lucreze grădina. După şase luni, Moraitis nu a murit. Şi-a creat o rutină zilnică, în care muncea, îşi lua timp liber, dormea, vorbea cu vecinii, se bucura de viaţă. Acum are 97 de ani şi nu mai are cancer de mulţi ani. Nu a luat niciodată medicamente şi nici nu a făcut vreun tratament.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS