19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinLeacuri pentru frumuseţe

Leacuri pentru frumuseţe

Medicina populară se bucură de tot mai multă consideraţie în Occident. Europenii îşi pun speranţele în terapia cu plante, amintindu-şi de leacurile străvechi. La fel ca în România, vindecătorii populari se bucură de mare trecere. E şi cazul austriecei Maria Treben, care şi-a dobândit un renume internaţional. Ceva mai spre vest, în Alpii germani, trăieşte o altă maestră a plantelor, Eva Lubke, ale cărei reţete cu ierburi, legume şi fructe se bucură de mare succes. Printre ele, se află şi cele pe care le-am selectat în pagina de mai jos

Castravetele

Castraveţii au un gust foarte plăcut, când îi preparăm ca salată proaspătă, fie singuri, fie în combinaţie cu roşii, ceapă şi frunze de salată verde. Nu sunt pretenţioşi şi pot fi cultivaţi chiar şi pe balcon. E o adevărată plăcere să-i vezi cum dau flori frumoase şi galbene, care se transformă apoi în roade. Specialiştii recomandă să mâncăm şi coaja, ceea ce nu vă e permis să faceţi decât în cazul legumelor netratate. Coaja castravetelui are un conţinut bogat de electroliţi. Ea fortifică şi detoxifiază. Pentru o cură de detoxifiere beţi zilnic, timp de două săptămâni, un pahar de suc de castraveţi. Procedaţi astfel: mărunţiţi castravetele, strecuraţi zeama printr-o pânză curată, iar la sfârşit, presaţi cu putere şi resturile rămase în pânză. La nevoie, puteţi folosi un mixer. Peste tocătura obţinută, adăugaţi şi un deget de apă plată.
Arhicunoscute sunt şi măştile cosmetice cu felii de castravete. După ce v-aţi curăţat faţa, tăiaţi un castravete netratat în rondele, puneţi-le una lângă alta pe faţă şi ţineţi-le aproximativ 15 minute. Vă împrospătează tenul şi reduce ridurile.

Cartoful

Cartoful este cel mai important aliment, alături de mere, morcovi şi ceapă. Aveţi grijă să nu păstraţi merele în aceeaşi încăpere cu cartofii. Nu se simpatizează deloc.
Sucul de cartof crud vă ajută când aveţi probleme cu stomacul, de pildă gastrită, ulcer, dureri. Pentru probleme cu stomacul şi arsuri în coşul pieptului, vă recomandăm, în primul rând, să mestecaţi mâncarea corect şi suficient de mult. Deseori, procedând astfel, problema dispare de la sine. O îmbucătură ar trebui mestecată de 25 până la 32 de ori. Alimentele mestecate prost irită mucoasele. Nu vă trataţi niciodată suferinţele de la stomac cu ceai de muşeţel. Ceaiul de salvie e bun, ca şi mestecatul frunzelor de salvie. Aşa vă calmaţi inflamaţia din cavitatea bucală şi din stomac. În rest, vă poate fi de folos următoarea reţetă: dimineaţa daţi pe răzătoare un cartof crud, stoarceţi-l şi beţi zeama obţinută.
Când tuşiţi ori aveţi bronşită, fierbeţi câţiva cartofi curăţaţi sau în coajă, până se înmoaie bine, întindeţi-i pe un şervet şi puneţi cataplasma pe piept. Aplicaţi-o cât de fierbinte o puteţi suporta, însă fiţi atente să nu vă provocaţi arsuri. Când nu mai e decât călduţă, daţi-o jos. Apoi fricţionaţi-vă pieptul şi spatele cu apă amestecată cu oţet de mere. Cel mai bine va fi să folosiţi această procedură seara. Aşa veţi permite tratamentului să acţioneze peste noapte.
Cataplasma cu cartofi se poate întrebuinţa şi pentru rinichi. Acoperiţi un cearceaf cu o folie de plastic, aşezată în dreptul rinichilor, înfăşuraţi-vă cu cataplasma şi băgaţi-vă în pat. Lăsaţi să acţioneze până dimineaţa.
Apa în care aţi fiert cartofii o puteţi folosi pentru o baie la picioare. Vă fereşte de degerături.
Contra durerilor de cap se poate trage pe nări suc de cartofi (cruzi). Veţi vedea că ajută.
La dureri de membre şi crize de gută, daţi pe răzătoare câţiva cartofi cruzi şi opăriţi-i cu apă fierbinte. Puneţi-i într-un lighean şi îmbăiaţi-vă membrele afectate.
Pentru cataplasme, folosiţi un prosop de vase uzat, fie un cearceaf vechi. Niciodată un prosop de frotir, deoarece nu lasă să treacă destulă zeamă.

Varza albă, roşie, creaţă

Varza este o legumă tipică de iarnă. Ar trebui s-o consumăm frecvent în sezonul rece, când ceasul interior înştiinţează organismul că trebuie să se odihnească. Şi noi avem o perioadă mai liniştită în lunile de iarnă. Îngăduiţi-i şi organismului să se relaxeze puţin şi să se pregătească pentru anul viitor. Chiar dacă societatea modernă vrea să ne solicite sută la sută zi şi noapte, indiferent de anotimp, pur şi simplu n-ar trebui să-i dăm ascultare. Cu toţii dorim să fim sănătoşi la bătrâneţe. Aceasta presupune să observăm semnalele corpului nostru, să-i acordăm răgazul necesar pentru a se reface şi să nu gonim prin viaţă, atraşi de lucruri neesenţiale.
Dacă aveţi probleme cu genunchii, puteţi încerca să le rezolvaţi cu cataplasme cu varză albă. Frunzele proaspete sunt zdrobite cu făcăleţul până când lasă zeamă, apoi se înfăşoară în jurul genunchiului. Mai înainte se încălzesc puţin. „Trag răutatea afară“, cum se zice. Aceeaşi metodă e aplicabilă şi la coate.
Varza murată este – la fel ca şi zeama ei – un leac important pentru constipaţie. În afară de aceasta, conţine o mare cantitate de vitamina C, din care motiv era luată cândva pe corăbii, în călătoriile lungi pe mare. Trei-patru furculiţe de varză acră înainte de micul dejun şi nu te mai îmbolnăveşti niciodată. Bineînţeles, trebuie să te obişnuieşti cu asta.
Varza murată v-o puteţi prepara singuri, fără nici o dificultate. Când cineva are mult de suferit de pe urma unei indispoziţii sau a unei boli, specialiştii recomandă totdeauna să-şi pregătească personal remediile, pentru ca astfel să participe mai intens la vindecarea sa. Aşa se întâmplă cu varza acră, în cazul constipaţiei. Când v-aţi învestit întreaga energie în procesul de producere a unui remediu, el vă va ajuta cu atât mai mult după aceea.Fiecare „plantă de leac“ trebuie încercată un timp. Dacă nu vă ajută, renunţaţi la ea şi încercaţi alta. Nu experimentaţi febril şi haotic. Ca să apară o schimbare, este nevoie de timp. Aveţi răbdare şi acordaţi trupului şi minţii dumneavoastră răgazul necesar pentru a se vindeca.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS