17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinCoenzima Q10, ajutor pentru frumuseţe

Coenzima Q10, ajutor pentru frumuseţe

Cu siguranţă, aţi auzit vorbindu-se despre coenzima Q10, dar ce este aceasta şi cât de mult ajută la menţinerea sănătăţii şi frumuseţii tenului?

Reclamele la produse cosmetice pomenesc atât de des de coenzima Q10, încât fără îndoială a devenit un termen foarte cunoscut pentru multe doamne şi domnişoare. Proprietăţile sale antiîmbătrânire sunt foarte lăudate, dar sunt oare reale? Un articol publicat pe site-ul Yahoo! explică ce este coenzima Q10 şi încearcă să găsească răspunsul la întrebarea: „Are această coenzimă într-adevăr efecte benefice pentru frumuseţe?“.
Coenzima Q10 este o substanţă care se găseşte în mod natural în organism şi care ajută la transformarea nutrienţilor în energie. Se găseşte în aproape toate celulele corpului nostru şi este un antioxidant foarte puternic. Coenzima Q10 (cunoscută şi drept CoQ10, Ubichinona şi Ubidecarenona) este o substanţă cu un rol asemănător vitaminelor, prezentă în toate celulele organismului, în special în cele ale organelor cu activitate foarte intensă – inimă, ficat, creier. Este indispensabilă datorită rolului major deţinut în producerea de energie necesară desfăşurării normale a proceselor biochimice ale celulelor organismului, coenzima fiind implicată în toate procesele producătoare de energie şi în stocarea energiei în celule). De asemenea, are un rol important de antioxidant, prin inactivarea radicalilor liberi responsabili de distrugeri celulare.

Cum ajută coenzima Q10?

Antioxidanţii luptă împotriva efectelor nocive ale radicalilor liberi, care pot distruge membranele celulare, alterează structura ADN-ului celular şi pot provoca moartea celulelor. Oamenii de ştiinţă sunt de părere că radicalii liberi au o contribuţie majoră la procesul de îmbătrânire, dar şi la apariţia unor probleme de sănătate precum bolile de inimă sau cancerul.
Antioxidanţii, precum coenzima Q10, pot neutraliza radicalii liberi şi pot reduce sau chiar preveni unele dintre efectele lor nocive. De asemenea, coenzima Q10 protejează celulele pielii de razele ultraviolete, prevenind fotoîmbătrânirea, apariţia prematură a ridurilor.

Care este legătura dintre coenzima Q10 şi riduri?

Coenzima Q10 este produsă în mod natural în organism. La nivelul pielii atinge concentraţia maximă în jurul vârstei de 20-30 de ani, apoi scade constant odată cu înaintarea în vârstă. Nu este o coincidenţă faptul că după 30 de ani începem să observăm apariţia ridurilor fine din jurul ochilor sau buzelor, acest fenomen fiind asociat cu scăderea nivelului natural de coenzima Q10 din piele. În lipsa acestui antioxidant natural, radicalii liberi atacă celulele, le afectează capacitatea de regenerare, motiv pentru care pielea îmbătrâneşte mai uşor. Tocmai de aceea există din ce în ce mai multe produse cosmetice, în special destinate îngrijirii tenului, care conţin această coenzimă, ale cărei efecte benefice pentru sănătatea tenului au fost dovedite ştiinţific prin teste de laborator, dar şi prin teste realizate pe subiecţi umani.
Scăderea concentraţiei de coenzima Q10 poate fi combătută şi prin intermediul alimentaţiei sau al suplimentelor. Alimentele bogate în coenzima Q10 sunt cele de origine animală (în special organele – ficatul sau inima). De asemenea, se mai găseşte şi în legume şi verdeţuri, în special în avocado şi pătrunjel, dar în cantităţi mai mici. De asemenea, puteţi apela şi la suplimente alimentare care conţin coenzima Q10, dar este indicat să discuţi înainte cu un medic.

Cât este de eficientă în tratamente cosmetice?

Aplicată local, coenzima Q10 poate penetra straturile superioare de celule vii ale pielii, atenuând adâncimea ridurilor specifice fotoîmbătrânirii. De asemenea, are capacitatea de a stimula activitatea regeneratoare a celulelor epiteliale, care odată cu înaintarea în vârstă devin inactive.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS