10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinAlimente pentru energie

Alimente pentru energie

Nu este ușor să dormiţi opt ore pe noapte. Pentru persoanele superstresate și care nu se pot odihni noaptea există o cale sănătoasă, de fapt câteva alimente, care vă pot crește nivelul energiei, mai ales înainte de un antrenament, fără ajutorul zahărului din băuturile energizante, care după câteva zeci de minute vă lasă sleit de puteri, relatează sfatulparintilor.ro. Lisa Moskovitz, dietetician sportiv, dezvăluie care sunt cele mai bune alimente energizante.

Oul

„Gălbenuşul oului este bogat în complexul de vitamine B, care sunt responsabile pentru transformarea alimentelor în energie. În plus, conține și vitamina D, care menține oasele puternice. Mai mult, gălbenușul este una dintre cele mai bune surse de proteină, care este esențială mai ales după un antrenament solicitant, când mușchii sunt foarte obosiţi“, susține Moskovitz.

Apa

Unul dintre cele mai importante elemente când este vorba despre nivelul de energie este hidratarea. Apa este responsabilă pentru transportarea tuturor nutrienților pe care îi folosim pentru energie în sânge și de eliminarea elementelor care duc la oboseală. Fără suficientă apă, organismul nu poate metaboliza mâncarea în energie, ceea ce înseamnă că nu funcționează corespunzător. Beţi suficientă apă de-a lungul zilei, în special înaintea și în timpul unui antrenament.

Cafeaua

Când aveţi nevoie de o energizare rapidă, puțină cafeină poate face minuni. „S-a demonstrat că joacă un rol important în îmbunătățirea performanței în cazul exercițiilor fizice, ceea ce înseamnă că o cafea înainte de un antrenament este excelentă. Prin adăugarea unei lingurițe de lapte nu doar că vă veţi asigura și un nivel bun de calciu și vitamina D pentru oase puternice, ci veţi primi și carbohidrați pentru creșterea energiei”, spune Moskovitz.

Soia

Boabele de soia sunt bogate în nutrienți, în special în complexul de vitamine B și fosfor. „Complexul de vitamine B transformă carbohidrații în glucoză pentru energie. În același timp, ajută și la transportul oxigenului în corp. Fosforul este implicat în transformarea alimentelor în energie și eliberarea acesteia în celule, astfel încât să fie folosită de tot organismul. Totodată, soia furnizează carbohidrați, fibre și proteine pentru muşchi“, a adăugat Moskovitz.

Cerealele integrale

„Cerealele integrale bogate în fibre eliberează treptat glucoză în sistemul circulator, ceea ce înseamnă un nivel energetic relativ constant pe parcursul întregii zile. Creșterea bruscă de glucoză în sânge care apărea după ce aţi mâncat bomboane duce şi la o producție mai mare de insulină din pancreas. Insulina este responsabilă pentru transferul glucozei din sistemul circulator în celule. Iar când nivelul glucozei crește rapid, același lucru se întâmplă și cu insulina“, dezvăluie Moskovitz. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS