20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinSoarele, un medicament natural

Soarele, un medicament natural

Odată cu vara, a venit şi momentul în care ne putem bucura în voie de razele soarelui. Acest „răsfăţ“, dacă e administrat în doze moderate, se dovedeşte o adevărată mană cerească pentru sănătate.

Câteva ore petrecute  la soare dimineaţa sau după-amiaza, folosirea unei creme corespunzătoare de protecţie sunt doar câteva dintre regulile de aur pe care trebuie să le respectăm în timpul vacanţei de vară pentru a ne putea bucura în voie de beneficiile pentru sănătate ale „băilor de soare“, care par să contribuie la ameliorarea diferitelor maladii ale pielii şi ale oaselor. Numeroase studii au arătat că expunerea la soare în mod moderat şi la orele potrivite contribuie la vindecarea rănilor şi, în acelaşi timp, omoară microbii din corp sau de pe corp. De altfel, s-a demonstrat că şi infecțiile de piele pot fi tratate prin expunere la soare. De asemenea, soarele produce vitamina D din colesterolul din piele. Vitamina D măreşte cantitatea de calciu asimilat prin digestie, ajutând astfel la buna funcționare a sistemului osos. Acesta este un factor care previne osteoporoza.  Nu în ultimul rând, reduce stresul prin efectul calmant asupra receptorilor din piele și asupra atitudinilor psihice depresive. În acelaşi timp, un studiu recent al cercetătorilor de la Universitatea din Edinburgh a arătat că lumina soarelui ajută la reducerea presiunii arteriale, scăzând riscul de apariţie a atacului de cord şi a atacului cerebral. În acelaşi timp, specialiştii susţin că lumina soarelui ne poate prelungi viaţa.

Sănătate cu lumină

În urma analizelor, s-a constatat că radiaţiile UV eliberează un compus ce are ca efect scăderea tensiunii arteriale. Specialiştii au mărturisit că, înainte de realizarea unei concluzii sigure, va fi nevoie de mai multe studii pentru a stabili dacă, într-adevăr, expunerea la soare este sau nu benefică. Producerea compusului care reduce presiunea arterială este realizată separat de fabricarea în corp a vitaminei D (al cărei nivel creşte după expunerea la soare). Experţii au explicat că, până acum, se credea că beneficiile aduse de soare asupra corpului uman se datorează doar vitaminei D. În timpul cercetării, dermatologii au studiat presiunea arterială a 24 de voluntari care, mai întâi, au fost expuşi la radiaţii UV stând 20 de minute sub lămpi cu infraroşu. Ulterior, în a doua parte a studiului, voluntarii au fost aşezaţi iar sub lămpi, doar că de data aceasta ei erau expuşi doar la căldură, razele UV fiind blocate. Rezultatele au arătat că, după expunerea la radiaţii UV,  presiunea arterială a participanţilor a scăzut timp de o oră. În schimb, acest fenomen nu s-a observat şi atunci când participanţii au fost expuşi doar la căldură, lucru care sugerează că efectul benefic asupra sănătăţii a fost redat de razele UV. De asemenea, în ambele cazuri, nivelul de vitamina D a rămas acelaşi în timpul ambelor sesiuni. „Suspectăm că beneficiile aduse de soare asupra sănătăţii inimii cântăresc mai greu decât riscul de a dezvolta cancer de piele. Munca noastră ar putea explica de ce suplimentele de vitamina D nu pot compensa lipsa de expunere la soare“, a explicat dr. Richard Weller.

Alte beneficii

De asemenea, expunerea în mod moderat la soare mărește debitul cardiac cu 39% şi, în același timp, secvența diastolică cardiacă (perioadă de timp în care inima se odihnește) este diminuată.
În acelaşi timp, orele petrecute sub razele soarelui contribuie la creşterea capacităţii sângelui de a transporta oxigenul și îl ajută să ajungă mult mai ușor la țesuturi și articulații prin acțiunea vasodilatatoare directă și reflexă asupra vaselor sanguine.
În plus, scade nivelul de colesterol din sânge transformându-l în vitamina D şi, în acelaşi timp, concentrația trigliceridelor, o parte componentă a grăsimilor din sânge, scade. Nu în ultimul rând, soarele îmbunătățește funcționarea ficatului. Prin expunerea la soare, ficatul este stimulat să producă o enzimă care va mări capacitatea corpului de a rezista la poluanții din mediul înconjurător. Într-un experiment făcut pe animale, s-a constatat că acei indivizi cărora li s-a dat o doză mortală de substanță toxică și nu au fost expuși la soare au murit, pe când cei care au fost expuși la soare au supraviețuit.  
Printre beneficiile soarelui se numără şi faptul că acesta sporește rezistența și tonusul muscular. Studiile au arătat că celor care fac exerciții fizice afară în aer liber li se dezvoltă mușchii mai repede decât acelora care exersează înăuntru.
În plus, fiind în contact cu ochii, stimulează epifiza (glanda pineală) și îmbunătățește funcționarea hipofizei (glanda pituitară), principala glandă a corpului, care controlează toate celelalte glande endocrine, producătoare de hormoni.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS