9.8 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024

Duşmanii danturii

Un lucru este cert: nu toți oamenii sunt încântați să dea ochi cu dentistul! Însă, disconfortul creat de o durere de dinți nu prea are termeni de comparație, ca să nu mai vorbim de costuri, care nu sunt dintre cele mai mici. Însă, pentru a vă limita serios riscurile unei cheltuieli substanțiale pe scaunul stomatologic, iată câteva alimente pe care dentistul nu le recomandă, potrivit specialiștilor Prevention.com.

Sucuri
Indiferent de tipul lor, cu zahăr, fără zahăr, cu acid fără acid, sucurile sunt dușmanul smalțului dinților. „Dacă vreţi să gustaţi puțin, ar fi bine să beţi cu paiul pentru a limita contactul sucului cu dinţii“, explică John F. Buzzatto, medic dentist, președintele Asociaţiei Americane a Ortodontiştilor.

Mere
Dacă aveţi dinți sensibili și slabi, ultimul lucru de care ar trebui să vă atingeţi sunt merele sau orice alte legume și fructe tari. „Cele mai multe cazuri de dinți rupți au fost înregistrate după consumul de mere sau morcovi. Asta nu înseamnă că trebuie să renunțaţi la ele, ci doar să le tăiaţi felii înainte“, recomandă dr. Buzzatto.

Bomboane şi caramele
Bomboanele şi caramelele amintesc de anii copilăriei. „Problema este că astfel de dulciuri expun întreaga gură pentru o perioadă îndelungată de timp la zahărul dăunător. Iar, dacă le mestecaţi, riscaţi să vă rupeţi dinții, să spargeţi plombele sau să distrugeţi smalţul“, explică dr. Guillaume Lepine, medic stomatolog din Massachusetts. La rândul lor, „caramelele rămân lipite de dinți, intră printre dinți, contribuind la formarea plăcii. Dacă vreţi ceva dulce, optaţi pentru ciocolată neagră. Pe lângă faptul că este mai moale, studii recente au scos la iveală faptul că ciocolata distruge placa bacteriană“, explică dr. Guillaume Lepine.

Porumb fiert
Persoanele care au dinți slabi, care poartă aparat dentar, proteze sau placă dentară ar fi bine să ocolească porumbul fiert. „Dacă încercaţi să desprindeţi cu dinții boabele de pe știulete, riscaţi să vă dislocaţi proteza sau placa. Cel mai bine este să daţi jos boabele de pe știulete înainte de a le mânca“, sfătuiește dr. Buzzatto.

Sosul pentru paste
Smalțul dinților are de suferit de pe urma alimentelor închise la culoare. În plus, roșiile sunt acide și afectează temporar smalțul dinților.

Vinul alb
Dacă vinul roșu pătează dinții, vinul alb afectează și mai mult smalțul, pentru că este mai acid decât cel roșu. „Vinul alb contribuie la accentuarea petelor de pe dinți în urma consumului de alimente colorate“, explică Irwin Smiger, medic stomatolog, președintele Societății Americane a Stomatologilor Esteticieni.

Apa îmbuteliată şi limonada
În cazul în care aveaţi impresia că apa îmbuteliată este mai bună decât cea de la robinet, dinții dumneavoastră s-ar putea să aibă de suferit. „Problema este că, în timpul purificării apei, aceasta devine mult mai acidă și atacă dinţii“, explică dr. Brett Silverman, medic stomatolog din Georgia. De asemenea, limonada este o adevărată bombă pentru dinți. „Combinaţia acid – zahăr este distructivă și duce la apariția cariilor. Chiar dacă adăugaţi felii de lămâie în apă poate fi periculos, pentru că sporiţi aciditatea apei“, spune dr. Lepine.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS