11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinSfaturi sănătoase pentru un copil fericit

Sfaturi sănătoase pentru un copil fericit

Micuţii dumneavoastră au nevoie de o îngrijire specială în timpul verii. Îmbrăcămintea lejeră, hidratarea corespunzătoare şi o alimentaţie potrivită le asigură confortul necesar şi o stare de bine.

Temperaturile ridicate dau bătăi de cap atât adulţilor, cât şi copiilor. Dacă adulţii ştiu ce măsuri să adopte pentru a-şi asigura confortul fizic necesar, nu acelaşi lucru se poate spune despre micuţi. De aceea, ei au nevoie de o atentă îngrijire din partea părinţilor. Îmbrăcămintea lejeră din bumbac ar trebui să fie preferată în locul colanţilor, blugilor sau rochiţelor strânse pe corp, care nu lasă pielea să respire. De asemenea, din vestimentaţia prichindelului într-o zi de vară nu trebuie să lipsească pălăria de soare. Printre accesoriile verii trebuie să se numere şi o pereche de ochelari cu factor de protecţie, mai ales dacă cel mic manifestă sensibilitate la lumină puternică.

Cremele de protecţie, nelipsite din bagajul mămicii

Chiar dacă ieşiţi afară cu cel mic în intervalul orar recomandat de specialişti, nu uitaţi să-i aplicaţi pe faţă, mâini sau picioruşe cremă de protecţie. „Aplicarea cremelor de protecţie este absolut necesară în cazul celor mici. Pentru copiii cu vârsta până în doi ani sunt recomandate cremele cu ecran total (50 factor de protecţie), în vreme ce pentru copiii de peste doi ani se pot folosi creme cu factor de protecţie 25-30. Există şi excepţii de la regulă. Dacă copilul are peste doi ani, dar este predispus la alergii sau are un ten sensibil, o piele deschisă la culoare, mămica va trebui să-i aplice cremă cu factor de protecţie totală“, a precizat medicul pediatru Oana Hortopan.
Atenţie mare când îl scoateţi pe cel mic în parc. Chiar dacă ieşiţi din casă după ora 17.00, specialiştii vă recomandă să nu-l lăsaţi să alerge foarte mult. Dacă prichindelul începe să aibă ameţeli, greţuri, se simte slăbit, transpiră abundent, duceţi-l într-un loc răcoros şi daţi-i multă apă, în nici un caz suc.

Hidratarea, cuvântul de ordine al verii

Apa este esenţială pentru hidratarea celui mic. „Nu trebuie să aşteptaţi ca micuţul să ceară apă. Mai ales în timpul zilelor călduroase, caniculare, copilului îi trebuie dată apă la jumătate de oră, cel mult o oră“, a mai precizat medicul pediatru, Oana Hortopan.
Fructele, supele, salatele, alimentele uşoare în general sunt cele recomandate de specialişti nu numai în cazul copiilor, ci şi al adulţilor. Iaurtul şi laptele ca atare sunt alimentele pe care le puteţi servi copilului fără nici o reţinere. „Părinţii trebuie să evite, în schimb, să le dea celor mici creme de brânză, biscuiţi sau prăjituri din comerţ cu tot felul de creme. Nici smântâna nu este indicată a se administra în zilele toride. Aceasta alături de celelalte alimente interzise pot provoca dereglări ale aparatului digestiv, care pot conduce spre deshidratare“, a precizat medicul pediatru.
De asemenea, nu este indicat să le daţi copiilor alimente fierbinţi sau mâncăruri grele.

Soluţii la îndemâna oricui

Pentru a ajuta copiii să treacă uşore peste orele şi zilele de vară, este recomandat să adoarmă mai târziu. Pentru că vacanţa se apropie cu paşi repezi, iar orele dedicate temelor osă ia locul celor pentru joacă, puteţi lăsa copiii să se ducă la culcare mai târziu. Vor prinde astfel dormind orele răcoroase ale dimineţii.
De asemenea, răcoriţi copiii făcându-le duş cât de des se poate. Dacă aveţi curte, nu vă feriţi să-i stropiţi cu apă.
Mare atenţie şi la medicamentele date copiilor, recomandă specialiştii citaţi de site-ul sfatulparintilor.ro. Unele dintre acestea pot creşte temperatura corpului. Indicat ar fi să întrebaţi pediatrul dacă medicamentele pe care i le-a prescris pe perioada verii n-au contraindicaţii în ceea ce priveşte soarele excesiv şi canicula.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS