7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024

Duşmanii ochilor

Calitatea vederii se schimbă pe măsură ce îmbătrânim. Dacă, odinioară, ochii aveau o abilitate fantastică de a focaliza o imagine, cu timpul încep să își piardă acuitatea. După 45 de ani, majoritatea oamenilor începe să poarte ochelari, iar după 50 de ani, pot apărea boli oculare precum cataracta sau glaucomul.
Aceste probleme de vedere sunt accentuate dacă aţi avut unul dintre obiceiurile de mai jos care afectează sănătatea ochilor. Multe dintre ele sunt de-a dreptul surprinzătoare.

Fumatul
Știaţi că fumatul este dăunător sănătății, dar v-aţi gândit vreodată că acest viciu vă poate îmbolnăvi ochii? Fumatul afectează sistemul circulator, iar ochii sunt puternic irigați de vase de sânge. Dacă nu primesc oxigenul și nutrienții de care au nevoie, ochii încep să dea semne de oboseală. Iată un motiv în plus să renunțaţi la țigări!

Expunerea la soare
Ne protejăm de soare cu creme de protecție, pentru a preîntâmpina apariția cancerului de piele. Dar de ochi uităm. Razele UV afectează și ochii. Chiar dacă organismul are putere de regenerare, cu timpul, „relele“ se adună și nu mai pot fi compensate. Cea mai afectată dintre toate este retina.

Vă neglijaţi sănătatea
Faptul că nu aveţi grijă de starea de sănătate, în general, afectează și vederea. Colesterolul, de exemplu, crește tensiunea arterială. O tensiune arterială mare poate afecta vasele de sânge din ochi și se poate ajunge la pierderea vederii. De asemenea, diabetul netratat poate duce la retinopatie diabetică.

Computerele și iPad-urile
Chiar dacă tehnologia a evoluat și produsele IT au filtre care protejează vederea, totuși, computerele și iPad-urile pot face rău ochilor. Specialiștii spun că atunci când sunteţi concentrat asupra sarcinilor pe care le aveţi de îndeplinit în fața calculatorului, aveţi tendința de a clipi mai rar, ochii sunt focusaţi pe un singur punct, iar mușchii oculari stau în tensiune. Dacă ecranul este mai sus decât nivelul privirii, ochii se usucă mai repede, fiind expusă aerului o suprafață mai mare din globul ocular.

Cum preîntâmpinaţi bolile de ochi și problemele de vedere
Dacă nu au o problemă clară, oamenii nu merg să-și verifice sănătatea ochilor. Din păcate, multe boli de ochi nu au simptome în fazele incipiente, ci când este prea târziu. Pentru a proteja ochii de razele UV, alegeţi o pereche de ochelari speciali, care blochează 99-100% razele UVA și UVB. De asemenea, atunci când executați diverse treburi casnice, purtaţi ochelari de protecție. Alimentația sănătoasă este și ea un factor-cheie în păstrarea acuității vizuale. Legumele cu frunze verzi, dar şi alimentele cu acizi grași omega-3 ajută la păstrarea umidității ochilor, iar alimente precum nucile, semințele, fructele de mare și quinoua contribuie la îmbunătățirea vederii.
sfatulparintilor.ro

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS